Megbírságolták a MÁV-ot, így kénytelen lesz akadálymentesíteni a dunakeszi vasútállomást

társadalom
2020 július 16., 17:49

Dunakeszin és Fóton összesen hat vasútállomás van, ezek közül egyik sem akadálymentes, vagyis se kerekesszékkel, se babakocsival nem lehet kényelmesen használni. Így a mozgáskorlátozottak a váci kórházat sem tudják vonattal megközelíteni.

Dunakeszin éppen felújítják az egyik állomást, kormányablakot is létrehoznak, a tervekből mégis kimaradt a teljes terület akadálymentesítése. Pedig a törvény szerint közhasználatú épületek felújítása esetén mindenki számára biztosítani kell a biztonságos és akadálymentes használatot.

A problémával az Egymásért-Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesülete kereste meg a TASZ-t (Társaság a Szabadságjogokért), ami aztán az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A hatóság elmarasztalta a MÁV-Startot, és a 150 ezres bírság mellett arra is kötelezte, hogy december 20-ig végezze el az akadálymentesítést.Ez azért is fontos, mert errefelé sokan más tömegközlekedési eszközt sem tudnak használni, a távolsági buszok nem vállalják például a mopedek és bizonyos típusú kerekesszékek szállítását sem. A TASZ videót is készített a témáról:

link Forrás