Egy nap alatt elutasította az ügyészség az MSZP-s ügyeket feltáró kispesti momentumos panaszát

politika
2020 július 17., 10:22

Panaszt tett a XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészségnél Paróczai Anikó, Kispest momentumos képviselője és átláthatósági biztosa, miután szerdán gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrségen. A párt közleménye szerint erre „rekordidő” alatt, egy nap után megkapták az elutasító választ.

photo_camera Paróczai Anikó Fotó: Paróczai Anikó/Facebook

Az elutasító határozat alapján Paróczait becsületsértés és személyes adattal való visszaélés miatt jelentette fel valaki, pontosan nem tudni, kicsoda. A Momentum azt írja, becsületsértés miatt kizárólag Kránitz Krisztián kezdeményezhette az eljárást, és a párt állítása szerint csütörtökön Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere is elismerte: tudomása szerint Kránitz még februárban tehette a feljelentést.

Kránitz „Krinyó” Krisztián a kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) igazgatója. Neve a tavalyi önkormányzati választási kampányban előkerült videón is elhangzott, valaki azt mondta róla, „Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”. Kránitz fizetését megduplázták a választások után, havi bruttó 1,1 millió forintra, vagyis pontosan az történt, amit a videón megjósoltak.

A felvételeket, amiket a a Hír TV és a Magyar Nemzet publikált, Lackner Csaba - akkor még MSZP-s, azóta a pártból kizárt - képviselő kerületi korrupciós ügyekről beszélt, és arról, hogy Kránitznak jelentős összegeket osztottak vissza a kerületi közberuházásokból. Lackner tagadta, hogy ő szerepelne a felvételen, Kránitz a korrupcióvádat rágalomnak minősítette.

Paróczai Anikó a Kránitz Krisztián ügyei után való nyomozása során megtalálta Kránitz spanyolországi medencés villáját, ami a kikért földhivatali dokumentumok szerint „Don Ferenc Krisztián Kránitz” nevén szerepel. A vagyonkezelő vezetőjének beszámolási kötelezettsége van a képviselőtestület felé, de a legutóbbi, 2018-as vagyonnyilatkozatában nem szerepelt az ingatlan.

Gajda Péter és Kránitz Krisztián
photo_camera Gajda Péter és Kránitz Krisztián Fotó: Marton Getto

Paróczai az ügyészséghez benyújtott panaszában arra hivatkozott, hogy az ingatlanról a Magyar Nemzetből értesült, a tulajdoni lapot pedig a nyilvános földhivatali honlapról töltötte le. Szerinte becsületsértést sem követett el, hiszen Kránitz képviselő volt, most pedig önkormányzati cégvezető, közpénzzel bánik. Paróczai szerint a gyanúsításból az sem derül ki, pontosan melyik az a szó vagy mondat, amivel becsületsértést követett el. Az ügyészség azonban nem találta alaposnak a panaszt.

Kispesten Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára tényfeltáró bizottság is alakult a felvételen elhangzottak kivizsgálására, amit a kerület szocialista vezetése megszavazott, de aztán a bizottság munkáját kiherélte, ahogy tudta.