Gyanúsítottként hallgatták ki Kispest momentumos képviselőjét, aki helyi MSZP-s ügyeket tárt fel

POLITIKA
2020 július 16., 17:50
  • Paróczai Anikó, Kispest momentumos átláthatósági tanácsnoka bemutatta az MSZP-s kötődésű helyi vagyonkezelő spanyolországi villáját, ami kimaradt a férfi vagyonnyilatkozatából.
  • Mégis ő lett feljelentve, különleges adatokkal való visszaélés és becsületsértés vádjával, a rendőrség pedig gyanúsítottként hallgatta ki.

Kispest Momentumos képviselője és átláthatósági tanácsnoka, Paróczai Anikó sokat foglalkozik a kispesti korrupciógyanús ügyekkel. Február elején a Kispest, Nagy Lopás című videósorozat első részében beszámolt arról, hogy az önkormányzati választások előtt nyilvánosságra került és elhíresült kispesti hangfelvételeken elhangzottak alapján milyen bizonyítékokat talált.

link Forrás

A tavalyi önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra került videón Lackner Csaba akkori MSZP-s képviselő arról beszél, hogyan lopják szét a kerületet a képviselők. Hiába lett botrány, Lacknert és a szintén MSZP-s polgármestert, Gajda Pétert újraválasztották, de Lacknert kizárták a pártból a szocialisták.

Ferenczi István LMP-s képviselő javaslatára tényfeltáró bizottság is alakult a videón elhangzottak kivizsgálására, amit a kerület szocialista vezetése megszavazott, de aztán a bizottság munkáját kiherélte, ahogy tudta.

A hangfelvételen felmerült Kránitz „Krinyó” Krisztián neve, aki a kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) igazgatója, és akiről a felvételen valaki azt mondta, „Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”. A választás után egyébként megduplázták a fizetését, havi bruttó 1,1 millió forintra, vagyis pont az történt, amit a hangfelvételen megjósoltak.

Gajda Péter és Kránitz Krisztián
photo_camera Gajda Péter és Kránitz Krisztián Fotó: Marton Getto

Azon ugyanis elhangzott, hogy miután az MSZP elengedte Kránitz kezét, és kiszavazták az önkormányzati választás jelöltjei közül, a kispesti MSZP-sek elkezdtek azon gondolkozni, hogyan mentsék meg a korrupciógyanúba keveredett igazgatót. Lackner Csaba a felvételen azt mondja, Gajda Péter ötlete alapján jártak végül el. Lackner azt mondta: „A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni.” Azt is hozzátette, hogy az MSZP arról szól, hogy megvédik, megsegítik a barátaikat.

A hangfelvételeken, amiket a a Hír TV és a Magyar Nemzet publikált, Lackner kerületi korrupciós ügyekről beszélt, és arról, hogy Kránitznak jelentős összegeket osztottak vissza a kerületi közberuházásokból. Lackner tagadta, hogy ő szerepelne a hangfelvételen, Kránitz a korrupcióvádat rágalomnak minősítette.

Paróczai Anikó a Kránitz Krisztián ügyei után való nyomozása során megtalálta Kránitz spanyolországi medencés villáját, ami a kikért földhivatali dokumentumok szerint „Don Ferenc Krisztián Kránitz” nevén szerepel. A vagyonkezelő vezetőjének beszámolási kötelezettsége van a képviselőtestület felé, de a legutóbbi, 2018-as vagyonnyilatkozatában nem szerepelt az ingatlan.

Paróczai azt mondta: „A korrupciónak nincs színe, a kispesti közélet megtisztulásához pedig felelősségre vonásra van szükség. Lackner Csabának le kell mondania, Kránitz Krisztiánnak pedig távoznia kell a kispesti vagyonkezelő éléről.”

photo_camera Fotó: Paróczai Anikó/Facebook

A Momentum szerdán közölte, hogy „ehhez képest nem hogy a korrupciós gyanúba keveredett személyek nem távoztak a pozícióikból, de Paróczait feljelentették becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt”. Nem tudni, pontosan ki tette a feljelentéseket, de becsületsértés miatt csak Kránitz kezdeményezhetett eljárást. A feljelentések miatt Paróczainak be kellett mennie a 18. kerületi kapitányságra.

photo_camera Forrás: Paróczai Anikó

Paróczai a kihallgatásán elmondta, hogy nyilvánosan elérhető spanyol földhivatali weboldalról szerezte meg a tulajdoni lapot, a ház címét pedig a Magyar Nemzet is megírta már. Azt mondta, nem követett el becsületsértést, Kránitz pedig közszereplő, aki az előző ciklusban önkormányzati képviselő volt, most pedig a vagyonkezelőt vezeti, tehát közpénzekkel bánik.

photo_camera Fotó: Paróczai Anikó

A védője elmondta azt is, hogy az egész szövegben biztos, hogy nem hangzik el személyes adat, az pedig nem derült ki, hogy konkrétan mi volt Paróczai állításaiban a becsületsértő. Paróczai, aki azt írta, rabosították is, a gyanúsítással szemben panasszal élt, mint mondta, politikusként semmilyen jogsértést nem követett el. „Ha ez megfélemlítés volt a Vagyonkezelő vezetőjének éléről, nem jött be. Nem félek” – írta a Facebookon.

Kiemelt videóink