Egyre kevesebb helyről lehet korlátozások nélkül beutazni az Európai Unióba

Az Európai Unió szűkítette azoknak az országoknak a listáját, ahonnan még korlátozások nélkül lehet beutazni Európába a koronavírus miatt, jelentette be az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

A járványügyi szempontokból biztonságosnak ítélt országok listáján maradt: Algéria, Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay.

A listáról viszont lekerült Montenegró és Szerbia.A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosait az ajánlás szerint EU-lakosoknak kell tekinteni. A schengeni társult országok, Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc állampolgáraira szintén vonatkozik a beutazás engedélyezése.

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsoroló listáját, amelyek állampolgárai részére beutazási korlátozásaikat július 1-től fokozatosan megszüntethették.

Most akkor maradhat valaki a biztonságos országok listáján, ha az érintett országban az új fertőzöttek száma 100 ezer lakosonként nem haladta meg az EU-s átlagot az elmúlt 14 napban. A listán szereplő országok július 16-tal fokozatosan megszüntethetik a beutazási korlátozásokat. 

A listán nem szereplő országokból érkezők esetében mentességet az uniós állampolgároknak és családtagjaiknak, a hosszú távú uniós tartózkodási- vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők és családtagjaik számára, valamint nélkülözhetetlen beutazás esetén lehet csak engedélyezni.

Az Európai Unió Tanácsa kéthetente vizsgálja felül a listát. (via Népszava)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.