A BBC riportere szembesítette a londoni kínai nagykövetet a kopaszra nyírt, bekötött szemű ujgurokat ábrázoló drónfelvétellel

külföld
2020 július 19., 15:22

Andrew Marr újságíró BBC-n futó politikai műsorának vendége volt Liu Hsziao-ming, az Egyesült Királyságban szolgáló kínai nagykövet, akinek kemény kérdésekre kellett válaszolnia az ujgur népcsoport kormányzati vezérlésű meghurcolásával kapcsolatban.

„Megkérdezhetem, miért térdelnek bekötött szemmel, leborotvált fejjel, majd szállnak be vonatokba ezen a felvételen az emberek a modern Kínában? Mi történik ezen a felvételen?”

- kérdezi Marr a kínai nagykövettől, miközben az ezt ábrázoló tavaly októberben kiszivárgott drónfelvétel fut a háttérben.

Liu Hsziao-ming a riporter szavába vágva szabadkozik, hogy nem tudja, honnan származik a felvétel, és hogy minden országban megtörténik, hogy rabokat egyik börtönből a másikba szállítanak át. De a kérdésre, hogy mi történik a felvételen, arra nem adott konkrét választ.

Helyette hosszan ecsetelte, hogy a felvételek valódiságát megállapító nyugati hírszerzés rendszeresen hamis vádakkal illeti Kínát, és azt állítják, 1 millió ujgur vált eddig állami erőszak, kínzás áldozatává, miközben a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület lakossága nem hogy fogy, hanem megduplázódott az elmúlt negyven évben.

A riporter felvetésére, hogy helyi statisztikák szerint a terület többségében ujgurok lakta részein a lakosságszám 84 százalékkal csökkent ugyanezen idő alatt, a nagykövet egyszerűen hibásnak nevezi az adatot, és megismétli, hogy Hszincsiang lakossága megduplázódott az elmúlt majdnem fél évszázadban.

Liu Hsziao-ming azt is a kamerába mondta, hogy Kínának nincsen kényszersterilizációs programja,

és bár nem tudja kizárni, hogy történnek ilyen elszigetelt esetek, ezek nem képezik a hivatalos kormányzati politika részét.

„A kínai kormány a kínzás és az üldözés minden formáját elutasítja, és minden, az országban élő kisebbséget egyenlőként kezel” - magyarázta a londoni kínai nagykövet.

link Forrás