Lehár Ferenc legrégebbi ismert hangfelvételét találták meg Ausztriában

ZENE
2020 július 21., 15:39

Lehár Ferenc valószínűleg legrégebbi ismert hangfelvételére bukkantak Ausztriában, az 1901-ben készült lemezen az Osztrák-Magyar Monarchia gyalogezredének katonazenekara játssza a zeneszerző Jetzt geht´s los című katonaindulóját.

link Forrás

Az 1870-ben született Lehár azokban az években a katonazenekar karmestere volt, és valószínűleg az Emil Berliners Hanglemeztársaságnak készült hangfelvételen is ő vezényelte a zenekart. Legalábbis ezt feltételezi Kai-Uwe Garrels, az ausztriai Bad Ischlben élő író, aki rábukkant a felvételre. De a hanglemezen nincs megjelölve, hogy ki vezényelte a zenekart.

A felvételnek egy digitálisan felújított változatát július 27-én játsszák le Bad Ischl múzeumában Garrels és Heide Stockinger könyvének bemutatóján. A Lehár Ferencről szóló könyvet a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából írták.

Lehár Ferenc vezényel 1912. április 11-én.
photo_camera Lehár Ferenc vezényel 1912. április 11-én. Fotó: Internationale Illustrations-Co./APA via AFP

A Komáromban született Lehár Ferenc olyan művekkel vált ismertté, mint A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. Lehár az élete nagy részét Bécsben és Berlinben töltötte, megújította a bécsi operettet és az operett műfaját. (MTI)