Az év végére egyházi kézben lesz a gyermekvédelmi szakellátás 60 százaléka

társadalom
2020 július 22., 10:50

Júliustól az eddigi három mellett további öt megyében működik a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, közölte Fülöp Attila szociális ügykért felelős államtitkár.

Így az év végére a gyermekvédelmi szakellátás 60 százaléka egyházi kézben lesz.A szakellátás körébe tartoznak a bentlakásos gyermekvédelmi intézmények (lakásotthonok, gyermekotthonok) és a nevelőszülői hálózatok is. Az egyházak szerepvállalását segíti az a tavasszal elfogadott jogszabály, amely alapján a feladatvállaláshoz a fenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak. A 2021-es költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam, mondta Fülöp.

photo_camera Elöl Fülöp Attila, hátul Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye méretéhez képest átlagon felül végez közszolgálatot, elsősorban a köznevelésben, a felsőoktatásban és a gyermekvédelemben.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a sportban is aktív. Tavaly adták át a 13,4 milliárd forint állami pénzből épült nyolcezres sportlétesíményt, hogy az egyházmegye tulajdonában lévő Szeged-Csanád Grosics Akadémia használhassa. Céljuk feljutni az NBI-be. Kiss-Rigó püspök az önkormányzati kampányban is kiállt Szeged és a kormány összefogása mellett

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten van jelen. Az egyházmegye fenntartásában így ma már 5204 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat.

photo_camera Kothencz János Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A szolgáltató főigazgatója Kothencz János, akit a Fidesz 2014-ben indított a szegedi polgármesterségért, sikertelenül. „Eljött az ideje, hogy az egyházak nagyobb szerepet vállaljanak a gyermekvédelemben, és úgy tűnik, mintha a polgári kormány ebben együttműködőbb lenne” - mondta még 2012-ben.

Azóta látványos az egyházak térnyerése a gyerekvédelemben, azon belül a kormány által is favorizált ellátási formában, a nevelőszülői ellátásban.