Az Index új vezérigazgatója nem tudja megmondani, beleszólhat-e a szerkesztőség az új főszerkesztő kiválasztásába

Média
2020 július 22., 18:51

Az ATV vendége volt szerda este az Index frissen kinevezett vezérigazgatója.

Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke 2017-ben hívta meg az igazgatóságba gimnáziumi osztálytársát, Szombathy Pál újságírót. Akkor egy interjúban elmondta: „mindig felhúzom a szemöldököm, amikor olyanokat hallok, hogy a jobboldal és a kormánypárti sajtó elfoglalta a magyar nyilvánosság nagy részét.” Szerdán a főszerkesztő menesztésével egy időben Bodolai bejelentette, hogy Szombathy kerül a vezérigazgatói pozícióba, amiről korábban a szerkesztőség átalakítására tett kísérlet miatt lemondott Pusztay András, majd utódja, Bodolai barátja, Ződi Zsolt is távozott egy hét után.

Szombathy az ATV-interjút azzal kezdte, hogy igazgatósági tagként nem annyira látott rá a belső folyamatokra, és a beszélgetés alatt újra és újra elmondta, hogy nem ismeri pontosan a helyzetet, és a jövőre sincsenek konkrét tervei, így azt sem tudja megmondani, lesznek-e megszorítások, kirúgások.

Azt viszont ilyen kevés információval a birtokában is hangsúlyozta, hogy az Index szerkesztősége félreértette az elmúlt hetek történéseit, az újságírók rosszul látják, nincs veszélyben az Index függetlensége csak azért, mert kirúgták az általuk támogatott főszerkesztőt, sőt szerinte „elsősorban a szerkesztőségen múlik, hogy elveszik-e az Index.”

A főszerkesztő kirúgását lényegében úgy írta le, mint a „Bodolai Laci” és Dull Szabolcs közti személyes konfliktust: „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó kommunikáció volt” köztük, ami miatt „patthelyzet állt elő, ők nem tudtak egymással dűlőre jutni.” Arra is utalt, hogy szerinte a főszerkesztő okolható azért, hogy nem tudta kezelni a befolyásolási kísérleteket.

Szombathy szerint Bodolai azt szeretné, hogy ez a lap megmaradjon olyannak, amilyen, és ő garantálja is ezt: „amíg én vezérigazgató vagyok, nincs veszélyben az Index függetlensége” - jelentette ki. Szerinte az Index függetlensége akkor van veszélyben, ha elapadnak a bevételei.

A kérdésre, hogy ki lesz az új főszerkesztő, azt válaszolta, hogy nem tudja, és azt sem tudja megmondani, hogy a szerkesztőség beleszólhat-e a megválasztásába. Szerinte ez amúgy nem szokás.

Szombathy ma találkozott a szerkesztőség vezetőségével, és elmondta nekik, hogy az indulatokat, sértettségeket fel kell tárni, beszélni kell egymással.

A főszerkesztő menesztése után a szerkesztőség vezércikkben állt ki mellette, amelyben ezt írták: „Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.”