Engedélyezte a rendőrség a maszkviselést a pénteki Index-tüntetésen

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Az Index szerkesztősége elmondta, mi történik: beavatkozás a munkájukba, fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, nyomásgyakorlás, ellehetetlenítés. Ezt nem engedhetjük” – írja a Momentum a pénteken 18 órára meghirdetett tüntetés Facebook-eseményénél.

A járványhelyzet miatt arra kérték a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot. Bár a gyülekezési törvény alapesetben tiltja az arc eltakarását a tüntetéseken, a rendőrség erre most engedélyt adott, mondta Németh Gyöngyvér, a párt sajtósa. Ezen kívül nincs más előírás, létszámkorlát sem, mindenkinek saját felelőssége, hogy figyeljen a távolságtartásra vagy a kézfertőtlenítésre.

Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-ánFotó: ATV screenshot

A tüntetőket a Kolosy térre várják, az Index szerkesztőségének közelébe, ahonnan a tervek szerint a Karmelita kolostorhoz vonulnak majd. A Momentum szerette volna, ha pénteknél előbb sor kerülhet a tüntetésre, de erre nem volt lehetőség, mert legalább 48 órának el kell telnie a bejelentés és a rendezvény közt.

Szerdán elbocsátották az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, a szerkesztőség szerint azért, mert nem engedett a zsarolásnak. „A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni” – írták közleményükben.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó