Engedélyezte a rendőrség a maszkviselést a pénteki Index-tüntetésen

Média
2020 július 23., 18:17

„Az Index szerkesztősége elmondta, mi történik: beavatkozás a munkájukba, fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, nyomásgyakorlás, ellehetetlenítés. Ezt nem engedhetjük” – írja a Momentum a pénteken 18 órára meghirdetett tüntetés Facebook-eseményénél.

A járványhelyzet miatt arra kérték a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot. Bár a gyülekezési törvény alapesetben tiltja az arc eltakarását a tüntetéseken, a rendőrség erre most engedélyt adott, mondta Németh Gyöngyvér, a párt sajtósa. Ezen kívül nincs más előírás, létszámkorlát sem, mindenkinek saját felelőssége, hogy figyeljen a távolságtartásra vagy a kézfertőtlenítésre.

Dull  Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án
photo_camera Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án Fotó: ATV screenshot

A tüntetőket a Kolosy térre várják, az Index szerkesztőségének közelébe, ahonnan a tervek szerint a Karmelita kolostorhoz vonulnak majd. A Momentum szerette volna, ha pénteknél előbb sor kerülhet a tüntetésre, de erre nem volt lehetőség, mert legalább 48 órának el kell telnie a bejelentés és a rendezvény közt.

Szerdán elbocsátották az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, a szerkesztőség szerint azért, mert nem engedett a zsarolásnak. „A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni” – írták közleményükben.