Orbán kérte fel Lázárt, hogy induljon a teniszszövetség elnöki posztjáért

sport
2020 július 26., 07:21

Mi köze van a magyar miniszterelnöknek egy sportszövetség elnöki posztjához? Elvileg semmi. A gyakorlatban Orbán Viktor kérte fel volt miniszterét, hogy induljon a Magyar Teniszszövetség elnöki posztjáért. Lázár János vállalta a feladatot, meg is kap hozzá mindig segítséget, hogy a hétfői tisztújításon ő nyerjen. Most például kortesbeszédnek beillő hosszú interjú jelent meg vele a Nemzeti Sportban, amiben ő maga mondta el, hogy

„Orbán Viktor miniszterelnök úr kért meg arra, hogy jelentkezzek a szövetség vezetésére, de nem azért, hogy politikusként „okoskodjak”: arra biztatott, próbáljak meg együttműködést kialakítani a teniszsport szereplői között, segítsek a viták és a gazdasági csőd megoldásában”.

photo_camera Fotó: Lázár János/Facebook

Azért van szükség rendkívüli tisztújításra, mert a szövetséget lényegében csődbe vitte egy másik fideszes politikus, Szűcs Lajos, 3,5 milliárdos hiányt hagyva hátra.

Lázártól megkérdezték, hogy miért éppen ő lett a kijelölt elnökjelölt, milyen kapcsolata van a tenisszel.

„Azon kívül, hogy húsz éve teniszezem, sportvezetői múltam vagy ambícióm nincs” - mondta Lázár, hozzátéve, hogy válságmenedzsernek jelentkezett. „Szerencsére a nagypolitikában szünetet tartok” - közölte arra válaszolva, hogy lesz-e elég ideje a szövetséggel foglalkozni.

Nemcsak felkérte Orbán, de konkért feladatot is szabott neki:

„A miniszterelnök is azt várja tőlem, hogy a megválasztásomtól számítva egy hónapon belül tegyem le az asztalra a terveket: hogyan lehet pénzügyileg rendbe hozni a szövetséget, illetve miként indíthatjuk el a fejlesztési programunkat, amelynek segítségével mindenki hozzáférhet egy polgári országhoz méltó tenisz-infrastruktúrához.” Szerinte egyébként itt is ugyanaz a két probléma van, mint szinte minden magyar sportágnál és egyesületnél: ha van pénz, meg ha nincs.

A cikkben arról nem volt szó, mintha nem is lenne fontos, hogy ki indul még az elnöki posztért. Korábban Bardóczky Kornél neve jelent meg. Lázár azt mondta róla, hogy neki is tett együttműködési ajánlatot, és bízik benne, hogy tudja támogatni a programját, sőt, azt szeretné, Bardóczkynak a magyar tenisz fejlesztésében és a szakma irányításában döntő befolyása lenne.