326 millióba kerül a Nemzeti Bank két gigantikus szobra, a Csodaszarvas és a levegőben suhanó aranyrudak

MŰVÉSZET
2020 július 28., 10:10

Nettó 326,5 millió forintot fizet a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége két gigantikus szoborért, írja a 24.hu a közbeszerzési értesítő alapján. Mindkét szobrot Szőke Gábor Miklós, a Fradi-sas készítőjének cége fogja szállítani az egykori Postapalotába.

Az egyik szobor az Arany dinamikája címen fut, és Szőke a leírás szerint egy „suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva”. A szobor 13 méter hosszú lesz, és félig a Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren fog állni. Ez nettó 127 millió forintba fog kerülni.

photo_camera A Fradi-sas

A másik alkotás, az óriási Csodaszarvas az épületen belülre fog kerülni. A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas, sziklát ábrázoló talapzaton áll majd. Ennek az ára nettó 199,5 millió forint.

Az MNB nemrég közel 700 millió forintért rendelt két másik, szintén gigantikus méretű alkotást Szőkétől a Magyar Telekom egykori székházához.

Vagyis összesen csaknem egymilliárd forint közpénzt költenek erre a négy szoborra.