Hatalmas kínai halászflotta bukkant fel a Galápagos-szigetek közelében

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az ecuadori kormány figyelmeztetése szerint rengeteg kínai halászhajó bukkant fel a Galápagos-szigetek közelében, mintegy 300 kilométerre a szigettől. A Guardian-nak nyilatkozott az ország egykori környezetvédelmi minisztere, Yolanda Kakabadse szerint a mintegy 260 hajóból álló flotta komoly károkat okozhat a rendkívül sokszínű tengeri ökoszisztémának, és komoly fenyegetést jelenthet számos ott élő fajnak. 

Hétfőn Kakabadsét, illetve Quito egykori polgármesterét, Roque Sevillát bízták meg azzal, hogy dolgozzanak ki egy védelmi tervet, mellyel a különleges életvilágáról ismert szigetet lehetne megóvni az illegális halászattól. Kínai halászhajók évről évre fel szoktak bukkanni a világörökségi helyszínnek számító sziget közelében, de a beszámolók szerint a mostani flotta rendkívül nagy.

Sevilla elmondása szerint diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy visszavonják a flottát, amelyik jelenleg a szigetet körbevevő védett zóna szélén áll. A Galápagos-szigetek környékén számos ritka halfaj és tengeri állat mellett rengeteg cápafaj él, a kutatók ezeket is féltik a felbukkant halászoktól. 

Kakabadse pedig arról beszélt a lapnak, hogy szeretnék elérni, hogy a sziget körüli különleges zóna méretét megduplázzák, és egy 560 kilométer sugarú körben ne lehessen megközelíteni halászati céllal a szigetet. Ecuador ezen kívül azon is dolgozik, hogy a környező országok részvételével létrehozzanak egy óceánrezervátumot, azaz a biodiverzitás védelmében lezárjanak nagyobb területeket. 

A 2017-ben elfogott hajóFotó: JUAN CEVALLOS/AFP

Az ország védelmi minisztériumának közleménye szerint múlt hét óta, mióta felbukkantak a kínai hajók, az ecuadori haditengerészet folyamatosan figyeli a mozgásukat. A cél az, hogy megelőzzék egy olyan incidens kialakulását, mint ami 2017-ben történt: akkor egy ecuadori hadihajó fogott be egy kínai hajót, melyen 300 tonnányi tengeri állatot találtak, köztük számos ritka, veszélyeztetett faj példányaival. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér