Az EBESZ nem küld megfigyelőket a fehérorosz elnökválasztásra

külföld
2020 augusztus 05., 14:42

Nem küld megfigyelőket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Fehéroroszországba a vasárnapi elnökválasztásra, mert nem kapott időben meghívót - erősítette meg az EBESZ egyik szóvivője.

A fehérorosz hatóságok tisztában voltak azzal, hogy az EBESZ-nek időben meghívót kell kapnia ahhoz, hogy a választási folyamat egészét vizsgálni tudja, beleértve már a jelöltek regisztrációját is – közölte a szóvivő emailben.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hatodik államfői ciklusáért indul a vasárnapi választáson. A két legnépszerűbb kihívóját bebörtönözték a hatóságok, és nem tudtak indulni a választáson, egy harmadik ellenfele pedig végül inkább Oroszországba távozott, miután megtudta, hogy őt is hamarosan őrizetbe vehetik.

Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-ben
photo_camera Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-ben Fotó: Nikolai Petrov/AFP

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) 2001 óta mindegyik országos választás lebonyolítását megfigyelte Fehéroroszországban. A vizsgálódás nemcsak a választás napján történik, hanem a szavazást megelőző időszakra is vonatkozik, különös tekintettel például a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására, két olyan területre, amin a szervezet szerint javítani kellene Fehéroroszországban.

A DPS német hírügynökség úgy értesült, hogy Fehéroroszország csak az utóbbi hetekben hívta meg az EBESZ-megfigyelőket, ami „már túlságosan késő volt, és lehetetlenné tette a missziót, amit normál esetben számos előkészület előz meg”. (MTI)