Az iskolaőrnek jelentkezők kétharmada már az előszűrőn lemorzsolódott

oktatás
2020 augusztus 05., 05:57

Július végéig 1409-en jelentkeztek iskolaőrnek, de az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után csak 497-en kezdték meg a képzést, írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján.

Vagyis a jelentkezők kétharmada már az előszűrőn lemorzsolódott.A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őrt küldeni, amit így szűkösen lehet majd teljesíteni. Főleg akkor, ha a 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamról még többen kiesnek. A tervek szerint 422 főt intézményi szolgálatra, 75 személyt pedig helyettesítésre osztanának be.

Az ORFK hangsúlyozta a lapnak, hogy csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak, a Független Rendőr Szakszervezetnél mégis attól tartanak, adott esetben rendőröket fognak átvezényelni az iskolákba.

Az iskolaőröknek bruttó 220 ezer forintos fizetést és bruttó 200 ezer forint értékű cafetéria-juttatást ígérnek. A munka feltétele minimum középfokú végzettség, egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, 65 évnél fiatalabb életkor. A rendvédelmi vagy rendészeti képzettség, de a nevelői-oktatói tapasztalat is előnyt jelentett a jelentkezésnél.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A minisztérium július közepén hozta nyilvánosságra annak az eredetileg 491 iskolának a nevét, ahol iskolaőröket fognak alkalmazni. Ekkor több intézmény meglepetéssel értesült arról, ők is szerepelnek a listán. A lapnak ezek az iskolák azt mondták, ők nem kértek iskolaőröket. A minisztérium erre azt mondta, nincs semmiféle nyomás, ha valamelyik intézmény úgy dönt, akkor lemondhatják az iskolaőröket.

A kormánya gyöngyöspatai szegregációs ügy nyomán vette fel néhány hónapja az iskolaőrség ötletét. Júniusi cikkünk alapján sok tanár valóban örül neki, és bizonyos esetekben elkerülhetetlen a bevezetése, de más, segítő szakemberek bevonása nélkül ez legfeljebb tüneti kezelésre jó.