Másfél év börtönre ítélték a mérnököt, aki üzleti titkot lopott a Google-től

„A legnagyobb üzleti titok megsértésével kapcsolatos bűncselekmény, amit valaha láttam” - így kommentálta a San Fransiscó-i kerületi bíróság bírája ítéletét szerdán, Anthony Lewandowski amerikai mérnök adatlopási ügyében.

Lewandowski a Google saját fejlesztésű önvezető autója, a Waymo tervezésén dolgozott 2016 januárjáig. Amikor azonban eljött a cégtől, 14 ezer üzleti titoknak számító fájlt mentett le saját számítógépére, amivel a cég szerint 180 millió dolláros kárt okozott a Google-nek.

Lewandowski az Uberhez igazolt ezután, ahol a cégnél saját önvezetőautó- projektjén kezdett dolgozni. 2017-ben, mikor a Google-ös adatlopás miatt eljárás indult ellene, azonban innen is távoznia kellett.

Ügyében szerdán született bírósági ítélet, 18 hónap börtön lett a büntetése.

Az ítéletről beszámoló  BBC szerint Lewandowski abban reménykedett, tüdőgyulladására és a tomboló koronavírus-járványra hivatkozva börtön helyett 12 hónapos otthoni őrizettel is megúszhatja. William Alsup bíró szerint azonban, ha Lewandowski börtön nélkül megúszná az ügyet, „az zöld lámpát adna a jövőben minden tehetséges mérnöknek üzleti titkok lopkodására”.

Az ítélet szerint viszont Lewandowski a koronavírus-járvány levonulása után is megkezdheti a büntetése letöltését.

Hogy a Google megkapja a követelt kártérítését, arra kicsi az esély. Lewandowski ugyanis idén márciusban csődöt jelentett a követelés jelentette anyagi teher miatt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.