Évi 6,6 millióért kér tanácsot zenekari pajtásától Demeter Szilárd

politika
2020 augusztus 06., 05:28

6,6 millió forintot fizet a Petőfi Irodalmi Múzeum a Doutdes Bt.-nek stratégiai „tanácsadó tevékenységért” 2020-ban - derül ki az intézmény honlapján közzétett idei szerződéslistából.

A szerződéslistán alapvetően szokásos tételek szerepelnek: például, mint minden más költségvetési szerv, a PIM is a 4iG-től kell megrendelje az informatikai eszközeit, és a Balásy Gyula féle Lounge-csoporttól a kommunikációs szolgáltatásokat, de a kisebb értékű szerződéseknél azért akad némi mozgástér.

Így juthatott megbízáshoz a Doutdes Bt. is, ahol a PIM-et vezető Demeter barátja, a gitáros eszmetörténész Megadja Gábor a 2016-os cégalapítás óta beltag. Bár a tételsorban nem számít magas összegnek, a 6,6 millió forint jelentősnek mondható egy olyan vállalat életében, amely 2018-ban összesen 3 millió forint bevételt könyvelhetett el.

Május elején az Index épp csak megemlítette, hogy a PIM Hajónapló című műsorát Demeter zenekari társa, a szintén a Loyal együttesben pengető Megadja Gábor igazgatja.

Az érintettek válaszul váratlan, öt bekezdéses Origo-interjúban magyarázták el, hogy könnyűzenei karrierjüket csak „haladárok” mossák össze közéleti tevékenységükkel, és nem Orbán-poszter alatt, haptákba vágva éneklik a dalaikat, hanem van életük a politikán kívül is. A beszélgetés annyira jó hangulatúra sikeredett, hogy az Origo vezető elemzést is közölt a századvéges rockerek új lemezéről, amin „úgy játsszák a riffeket, ahogy azt csak a rock félistenei tudják.”

Demeter elmondása szerint a Loyal összeférhetetlenség miatt nem pályázhat sem a PIM, sem az NKA könnyűzenei pályázatain, így a zenekar inkább vesztese a két gitáros közéleti szerepvállalásának, semmint győztese. Az összeférhetetlenség a gitárosok közti tanácsadást nem érinti.

A magyarázkodás azért hatott furán, mert Demeter a politikai nyerészkedők egy jelentős részével ellentétben legalább nyíltan és egyenesen vállalja orbánizmusát, és az azzal járó kultúrharcot; nem hazudja el a közélet megosztottságát sem, és ez a szempont nyilván érvényesül a pénzosztás során is. Ő tényleg az orbánizmus lehető legmagasabb szintű minőségét képviseli: még a politikai munkát is azért élvezi, mert Orbán Viktor arra kérte, hogy élvezze.

Megadja Gábor évekkel ezelőtt még a Fidesztől egy lépéssel távolabb álló, magát független jobboldali közösségként hirdető jobbklikkes-mandineres kör emblematikus tagja volt, de mióta saját utánpótlását is bedarálta a Fidesz, a jobboldali média kormánypárti megmondóembereként tűnt fel, és a Századvég elemzőjeként is tevékeny.

2019 év elejéig az Echo TV egyik arca volt, de miután egy adáson keresztül „jákobpéterezte” a Jobbik elnökét, Jakab Pétert, levették a műsorról. A Hajónapló című műsorból aztán azért kellett távoznia pajtásaival együtt, mert egyik megmondótársa a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján németek kiirtásával viccelődött. Megadja mindkét eset után bocsánatot kért, és az utóbbit követően így tett Demeter is.

Update: "Megadja Gábor barátom gyakorlatilag a főigazgatói (..) pályafutásom kezdetétől tanácsokat ad nekem," reagált Demeter Szilárd a Facebook-oldalán. Azért választotta többek közt, mert

  • "az egyik legokosabb ember, akit megismertem, széleskörű műveltséggel, olvasott és olvas a mai napig,
  • "nem foglya egyetlen elitkulturális érdekkörnek sem, tud kívülről nézni,
  • illetve "lát a pályán.."

"Ezért fizetést kap, naná, a jó munkát megfizetik," tette hozzá.