15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt

Egészségügy
2020 augusztus 07., 04:02

Júniusban elkezdték feltölteni a tavasszal kiürített kórházi ágyakat. A nyár első hónapjában az összes kórházi ágy 53 százalékát használták ki, 12 százalékkal többet, mint májusban. De ez még mindig messze van a járvány előtt megszokott, közel 80 százalékos aránytól, ahogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentéséből látszik.

Számszerűen ez azt jelenti, hogy a járvány előtti 50 ezerhez képest most 35 ezer ágy van használatban.Továbbra is a rehabilitációs ágyak kihasználtsága a legalacsonyabb (46 százalék, 6500 darab), fele annyi, mint a járvány előtt volt. Ugyanakkor ez is 16 százalékkal meghaladja a májusi értéket.

A krónikus és az aktív ágyak kihasználtsága egyaránt 53 százalék. Járványmentes időszakban az előbbi 85, az utóbbi pedig 70 százalék körül szokott mozogni.

link Forrás
link Forrás

Az ábrákon a tavaly áprilisi, májusi és júniusi értékeket tüntettük fel viszonyításképp, látszik, hogy a görbék nagyjából minden hónapban hasonló értékeket vettek fel. Idén februárban még minden a szokásos mederben folyt, márciusban már látványos volt a koronavírus hatása, amire aztán ráerősített a kormány kórházkiürítési programja.

Április elején döntöttek úgy, hogy a járvány miatt szabaddá kell tenni az ágyak 60 százalékát azért, hogy szükség esetén koronavírusos betegeket ápoljanak rajtuk. Már abban a hónapban világos volt, hogy nem lesz szükség ennyi üres ágyra, a kormány jelentősen túlbiztosította túl az egészségügyet.

Az intézkedés talán a rehabilitációs ellátásban okozta a legnagyobb vihart, Kásler Miklós miniszter ki is rúgta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetőjét, mert nem ürítette ki megfelelő tempóban az ágyakat. Ezeknél az ágyaknál a szokásos, 90 százalékhoz közeli kihasználtsági arány 30-ra esett vissza, ezt sikerült júniusra visszatornászni 46-ra.

A koronavírusos betegek ellátására felkészített kórházi ágyak harmadát május közepe óta lehet feltölteni más betegekkel. Azóta újra lehet tervezhető fekvőbeteg-ellátásokat, például műtéteket végezni, és lehetőség nyílt az ágyszámok rugalmasabb kezelésére. Egy korábbi szakaszban, május 4-től újraindították a rehabilitációs ellátásokat és a transzplantációs beavatkozásokat is. Ennek ellenére ez egyáltalán nem látszott a májusi adatokon, akkor az összes ágytípust nézve áprilishoz képest még csökkent is a kihasználtsági arány.