Fehéroroszországban lekapcsolták a netet, éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek

külföld
2020 augusztus 11., 18:11

Továbbra is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, de a tüntetők szerint nagyban lassítja a szervezkedésüket az, hogy a kormány országszerte blokkolja az internetelérést, márpedig a Telegram nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazás korábban nagy segítségükre volt. Egy, az országban lévő lengyel tudósító pedig a Twitteren tett közzé egy videót, ami szerint a fehérorosz rendőrségi hullámhosszon éles lőfegyverek használatára adtak engedélyt a tömegoszlatásban résztvevő rendőröknek arra az esetre, ha a tüntetők megtámadnák a járműveiket.

link Forrás

A tüntetők jelenleg szórványosan elérhető wifihálózatok segítségével szervezkednek, amik csak egy külön program telepítése után működnek. A legtöbb közösségimédia-oldal egyáltalán nem elérhető, a Reutersnek nyilatkozó tüntetők azt mondták, vasárnap óta lényegében nem tudtak a neten híreket olvasni. Lukasenka elnök közben tagadja, hogy a belorusz hatóságok blokkolnák az internetelérést.

A tüntetések hetek óta tartanak az országban, vasárnap azért kaptak erőre, mert Lukasenka elnök bejelentette, hogy 80 százalékos többséggel ismét ő nyerte meg az elnökválasztást. Az országot 1994 óta irányító diktátort többen csalással vádolták, az ellenzék vezetőjévé váló Szvjatlana Cihanouszka önmagát nyilvánította valódi győztesnek a nemzetközi megfigyelők nélkül zajló választáson. Kedden azonban az ellenzéki jelölt több, egymásnak részben ellentmondó videóüzenettel jelentkezett, miután kiderült, fehérorosz hatóságok Litvániába szállították. Videóüzeneteiben úgy tűnt, visszalép a politikai vezető szereptől, de az ellenzék gyanúja szerint a videókat nem önszántából készítette.

Az egyre hevesebb tüntetéseken rengeteg videó és kép készült, amin az látszik, hogy a rendőrök Európában példátlannak számító brutalitással léptek fel a tüntetőkkel szemben.

link Forrás

(Reuters)