Kirúgták egy Hitler-mémvideó miatt, most a BP-nek 200 ezer dollárral kell kárpótolnia az ausztrál férfit

INTERNET
2020 augusztus 11., 13:52

Egy nyugat-ausztráliai olajfinomítónál dolgozó munkást kirúgtak, miután hitleres mémvideóval parodizálta a főnökeit. Most a BP kénytelen volt 200 ezer dollárt, azaz kb. 58 millió forintot fizetni neki kárpótlásképp.

A 2004-es, A bukás – Hitler utolsó napjai című film jól ismert jelenetéből az elmúlt években több ezer feldolgozás készült különféle feliratokkal, ilyet készített Scott Tracey is, aki egy zárt Facebook-csoportba készített egy feldolgozást arról, hogy hogyan zajlanak a cégnél a bértárgyalások. A videó eljutott a főnökeihez, és kirúgták.

Bruno Ganz, mint Adolf Hitler a 2004-es, Bukás című filmben
photo_camera Bruno Ganz, mint Adolf Hitler a 2004-es, A bukás című filmben Fotó: Constantin Film/DPA/AFP

Tracey perelt, múlt szeptemberben még veszített, de a fellebbviteli bíróság már neki adott igazat, mondván, ésszerűtlen feltételezni, hogy a paródiával a BP menedzsereit a nácikhoz hasonlították, hiszen aki ismeri a mémet, az tudja, hogy a videókat nem a nácikkal való összevetés miatt készítették.

Tracey azzal védekezett, hogy ő nem akart megsérteni senkit, a videóban nem volt felismerhető egyetlen konkrét személy sem, és csak egy viccnek szánta. A bíróság is közölte, hogy a jelenetet több ezren használták már fel paródiához, és kortárs helyzetekre olvassák rá. A bíróság februárban kimondta, hogy a BP ausztrál részlegének vissza kell vennie azt az alkalmazottját.

A bíróság most azt is kimondta, hogy a BP fizessen a férfinak 200 ezer dollárt az egy év alatt elmaradt bérek és juttatások után kárpótlásképp. A cég azt mondta, csak kb. 150 ezer dollárt kellene fizetnie, ráadásul a férfi találhatott volna más munkát a hosszú pereskedés alatt, de a bíróság nem nekik adott igazat.

Magyarországon is volt botrány egy hasonló videóból: egy szekszárdi gimnázium diákját vádolták meg azzal, hogy az iskolát gúnyoló videókat készített, és az akkori igazgatónő elképesztő bosszúhadjáratot indított a diák ellen. (Guardian)