Éles lőszerrel lőttek a rendőrök a tüntetőkre Fehéroroszországban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Euronews ír arról, hogy a fehérorosz hatóságok elismerték, hogy éles lőszert használtak Breszt városában. A belügyminisztérium szóvivője, Olga Csemadonova elmondása szerint agresszív tiltakozók fémrudakkal támadtak a rendőrökre Breszt városában, és a rendőrök életét védték az éles lőszer alkalmazásával. A hivatalos beszámolók szerint egy ember sérült meg ekkor. 

Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Mint a lap írja, a belügyminisztérium közleménye szerint 25 városban voltak tüntetések kedd este és több mint ezer embert őrizetbe vette. Eddig több mint hatezer embert tartóztattak le a tüntetések három napja alatt, melyek azután törtek ki, hogy augusztus 9-én újabb elsöprő választási győzelmet hirdetett az országot már 26 éve kormányzó Aljakszandr Lukasenka. 

Az elnök egyre bővülő ellenzéke azonban nem fogadja el a feltehetőleg ismét elcsalt választás hivatalosan közölt eredményeit. A tüntetőket láthatóan az sem fogja vissza, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet Litvániába szállították a hatóságok, ahonnan videóüzenetben megüzente: visszalép a politikától. Minden jel arra mutat azonban, hogy Cihanouszkaja nem önszántából mondott ilyet