Hatezer embert tartóztathattak már le a fehérorosz kormányellenes tüntetések kezdete óta

külföld
2020 augusztus 12., 12:01

Fehérorosz hatóságok azt állítják, mintegy hatezer embert tartóztattak le a három napja tartó kormányellenes tömegtüntetések résztvevői közül: háromezret az első, kétezret a második, és ezret a tüntetések harmadik napján, főként az esti órákban - írja a Guardian.

Fehéroroszországban azóta vonulnak naponta tömegek az utcára, hogy augusztus 9-én újabb elsöprő választási győzelmet hirdetett az országot már 26 éve kormányzó Aljakszandr Lukasenka. Az elnök egyre bővülő ellenzéke azonban nem fogadja el a feltehetőleg ismét elcsalt választás hivatalosan közölt eredményeit. A tüntetőket láthatóan az sem fogja vissza, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet Litvániába szállították a hatóságok, ahonnan videóüzenetben megüzente: visszalép a politikától. Minden jel arra mutat azonban, hogy Cihanouszkaja nem önszántából mondott ilyet.

A letartóztatottak között számos, a tüntetésekről tudósító újságíró is van. A megmozdulásokat brutális erőszakkal leverő rendőrök ellenük pont olyan keményen lépnek fel, mint a tüntetőkkel szemben.

A Guardian azt írja a Minszkben működő őrszobák előtt minden reggel kétségbeesett hozzátartozók gyülekeznek, hogy információt szerezzenek az előző este eltűnt, feltehetően letartóztatott rokonaikról. Az információszerzést az is komolyan nehezíti, hogy a kormány, hogy a tüntetők önszerveződését megnehezítse, országszerte blokkolja az internetelérést.