Fehéroroszország: Békés tiltakozás folytatására kéri a „változás támogatóit” a Litvániába távozott ellenzéki vezető

Újabb videóüzenettel jelentkezett Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehéroroszországi elnökválasztások minden jel szerint Litvániába száműzött ellenzéki jelöltje.

A YouTube-on közzétett felvételen Cihanouszkaja az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás nyertesének nevezi magát:

„Szeretném megköszönni minden embernek, aki rám szavazott, és az országunkban történő változásokra. Mi, a változás támogatói, többségbe kerültünk”

- mondta, hozzátéve: bizonyítéka van rá, hogy ahol a választási bizottságok tisztességesen megszámolták a szavazatokat,

60-70 százalék között volt a támogatottsága.

„Novaja Borovaja választási körzetben pedig a választók 90 százaléka voksolt rám” - mondta. Szerinte a fehéroroszok többsége hozzá hasonlóan nem hiszi el a Lukasenka győzelméről szóló híreket.

Ezért szerinte folytatni kell a tiltakozást viszont „csak legális, erőszakmentes eszközökkel” - mondta.

„Meg kell állítanunk az erőszakot a városaink utcáin. Felszólítom a hatóságokat, hogy azonnal fejezzék be a tüntetések brutális, erőszakos leverését, és kezdjenek párbeszédbe az emberekkel. Minden város polgármesterét arra kérem, augusztus 15-én és 16-án szervezzenek ők békés megmozdulásokat a városaikban.”

Cihanouszkaja szerint az olyan látványos, de békés akciók, mint a fehér ruhában, virágokkal élőláncot alkotó nők megmozdulása, „az egész világnak megmutatják, hogy mi, fehéroroszok nyitott, őszinte és békés nép vagyunk”. (Meduza)