Egyetlen mondattal reagált a negyedik leggazdagabb magyar a kérdésre, hogy mit csinált a külügyminiszter a jachtján

POLITIKA
2020 augusztus 19., 06:54

A 24.hu arról érdeklődött Szíjj László nagyvállalkozónál, Szijjártó Péter külügyminiszter milyen minőségében tartózkodott a luxusjachtján, hivatalos, vagy baráti látogatás volt-e. A tiszakécskei milliárdos, Magyarország negyedik leggazdagabb embere annyit mondott:

„Köszönöm az érdeklődést”,

és letette a telefont a 24.hu cikke szerint.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az Átlászó írta meg kedden, hogy miközben Szijjártó Péter lázas munkáról számol be Facebook-oldalán, valójában az Adrián nyaral a Lady MRD nevű jacht fedélzetén. Menczer Tamás államtitkár sietett tisztázni a kérdést: szerinte a külügyminiszter a szabadságán is dolgozik. Arra viszont nem tért ki, miért éppen egy olyan magyar nagyvállalkozó hajóján teszi ezt, aki rendszeresen nyer nagy értékű közbeszerzéseket.

Kérdés, hogy mi volt a jachtos nyaralás ellenértéke Szijjártó részéről Szíjj László felé.

Ha ajándékba kapta, az komoly korrupciós aggályokat vethet fel. Ha viszont kifizette, akkor a 24.hu cikke szerint nem látszik, hogy miből. A Lady MRD-nél kisebb másik „NER-jacht”, az Artemy (ezen látták Mészáros Lőrincet és családját) heti bérleti díja a tavalyi nyári adatok szerint 100 ezer euró, vagyis körülbelül 34 millió forint volt. Szijjártó hivatalos havi fizetése, a miniszteri és parlamenti képviselői tisztséggel együtt nettó kétmillió forint körül lehet, írja a 24.