Szankciókat vezetnek be Fehéroroszország ellen az Európai Unió vezetői

külföld
2020 augusztus 19., 08:06

Szigorú szankciókat készülnek bevezetni Fehéroroszország ellen az Európai Unió vezetői, jelentette be szerdán egy videókonferencián az EU ipari biztosa, Thierry Breton.

„Teljesen világos, hogy a belarusz elnökválasztás kimenetele nem egyezik az emberek akaratával, elfogadhatatlan erőszak történik és a törvényeket nem tartják tiszteletben. A szankciókat már meghoztuk, ne legyen kétség afelől, hogy ezek megerősítést kapnak ma délután” - mondta Breton.

Szerdán a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt is közzétett egy videót, amiben arra kéri az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a Fehéroroszországban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született. Cihanouszkaja új választásokat szeretne nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Fehéroroszországban augusztus eleje óta tartanak tüntetések, amiket a hatóságok erőszakkal próbáltak visszaverni, ketten életüket is vesztették. A tüntetéseket az robbantotta ki, hogy augusztus elején csalással választották meg újra Aljakszandr Lukasenko elnököt. (Reuters)