Amerika felfüggesztette a kiadatási egyezményét Hongkonggal

külföld
2020 augusztus 20., 05:54

Az Egyesült Államok három kétoldalú megállapodást is felfüggesztett Hongkonggal: a szökevényekre és az elítéltekre vonatkozó kiadatási egyezményeket, valamint a nemzetközi hajózásból származó jövedelmek adójának kölcsönös szabályozásáról szóló megállapodást.

photo_camera A nemzetbiztonsági törvényt hirdető plakát Hongkongban Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az amerikai fél a Peking által hozott nemzetbiztonsági törvényre hivatkozik, amely tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény nemzetközi botrányt váltott ki, hatályba lépése óta Facebook-posztok miatt tartóztattak le diákokat, és elvitték a rendőrök az egyik ellenzéki lap tulajdonosát.

Emiatt más országok, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália is felfüggesztette már a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt. Trump amerikai elnök pedig szankciókat léptetett életbe Carrie Lam hongkongi kormányzóval és más magas rangú hivatalnokokkal szemben. (BBC)