Facebook-posztok miatt tartóztattak le hongkongi diákokat az új nemzetbiztonsági törvény alapján

külföld
2020 július 30., 02:53

A rendőrség szerint egy új párt létrehozásáról és Hongkong függetlenségéről posztoltak azok a fiatalok, akiket az új nemzetbiztonsági törvény alapján tartóztattak le. „Be kell tartatnunk a törvényeket akkor is, ha az interneten követnek el bűncselekményeket. Ne gondolják, hogy a neten kibújhatnak a felelősség alól” - nyilatkozta szerdán a rendőrség szóvivője a CNN beszámolója szerint.

A kínai vezetés által június végén elfogadott, nemzetközi botrányt kiváltott törvény tiltja többek közt az árulást, a felforgatást, a lázongást és az elszakadási törekvéseket is. A négy fiatalt utóbbira hivatkozva fogták el. Súlyosnak minősített esetben ezért a bűncselekményért akár 10 éves vagy életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak. Enyhébb esetben 3-10 éves szabadságvesztést írnak elő.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A négy érintett közül többen a Studentlocalism nevű szervezet tagjai, egyikük korábban vezetője is volt. A Studentlocalism korábban bejelentette, hogy a törvény miatt felhagy hongkongi tevékenységével, a Facebook-oldalaikat viszont üzemben hagyták, és a külföldön élő aktivistáik is folytatják a munkájukat.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet kínai vezetője szerint a letartóztatásokkal világossá vált, hogy „a drákói törvény” célja elhallgattatni az eltérő véleményeket, nem pedig megvédeni a nemzetbiztonságot.

A pekingi kormányzat korábban azt mondta, azért van szükség a törvényre, mert a tavalyi demokráciapárti tüntetések alkalmával történt egyes incidensek terrorizmusnak minősíthetők. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a törvény elfogadása után azt mondta, Hongkong nem tekinthető többé autonóm területnek. A brit kormány pedig több millió hongkongi letelepedését segítené az országban.