Elfogadták a hongkongi autonómiát korlátozó törvényt

külföld
2020 május 28., 07:46

A várakozásoknak megfelelően elfogadta a kínai parlament a múlt pénteken ismertetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet csütörtökön.

photo_camera Hongkongi tüntetők a Hszi Csin-ping kínai elnököt gúnyoló micimackós plakátokkal Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A törvény szigorúan korlátozná a Kínához tartozó, de a britekkel kötött megállapodás értelmében még bő két évtizedig autonóm területen élők jogait. A hivatalos megfogalmazás szerint az árulást, az elszakadási törekvéseket, a felforgatást és a lázongást tennék illegálissá, ami könnyen jelentheti a a tavalyihoz hasonló tiltakozások elfojtását is. Akkor egy ennél enyhébb ügyben, a gyanúsítottak Kínának történő kiadatását lehetővé tevő törvény ellen robbant ki tiltakozási hullám Hongkongban, amire hatósági erőszak volt a válasz.

A pekingi kormányzat szerint azért van szükség a tervezetre, mert a tavalyi demokráciapárti tüntetések alkalmával történt egyes incidensek terrorizmusnak minősíthetők. Carrie Lam kormányzó szerint a törvény nem csorbítja a hongkongiak jogait.

A lépés jelentős nemzetközi felháborodást váltott ki, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, a tervezet fényében Hongkong nem tekinthető többé autonóm területnek.

Szerdán több száz tüntetőt vettek őrizetbe Hongkongban, akik a törvény ellen tiltakoztak.