Heti 60 millió forint a Szijjártó-féle jacht bérleti díja

luxus
2020 augusztus 20., 06:20

A nyilvánosan elérhető adatok alapján napi tízmillió forint körül van az ahhoz hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen Szijjártó Péter külügyminiszter is nyaralt, írja a G7.

Az Átlátszó kedden közölt fotókat Szijjártóról, amint Szíjj László, a közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján tölti az időt. Eközben a miniszter Facebook-oldalán olyan fotók jelentek meg, mintha az irodájában dolgozna.

A G7 cikke szerint a Lady MRD-t az olasz Benetti készítette, amelynek több hasonló, Crystal 140-es típusú hajója megtalálható különböző jachtbérlési oldalakon. Az egyiket például heti 180 ezer euróért (63 millió forint), a másikat 188 ezerért (66 millió forint) lehet kibérelni. Egy másik oldalon pedig napi 11 millió forintért találtak ilyen hajót. Ezek a Lady MRD-hez hasonlóan háromszintesek, 42 méter hosszúak, és 7-9 fős legénység üzemelteti őket. (További képeket itt lehet nézegetni az alaptípusról, magáról a Lady MRD-ről pedig itt).

photo_camera Szijjártó Péter tavaly egy brazíliai látogatáson Fotó: Mateus Bonomi/AGIF

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, Szijjártó saját felelőssége, hogy kinek a jachtján ül, és biztos benne, hogy minden szabályt betartott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium semmilyen részletet nem árult el a hajózásról, mondván, Szijjártó szabadságon van, és a „magánprogramjairól” nem adnak tájékoztatást. Közben viszont azt is állítják, hogy a szabadsága alatt is dolgozott, ezért jelentek meg a munkájáról szóló Facebook-posztok.

Emiatt nem tudni, hogy Szijjártó fizetett-e a luxusjachtért, vagy ajándékba kapta azt Szíjj Lászlótól. A G7 számításai szerint ahhoz, hogy Szijjártó - a vagyonnyilatkozata alapján - ki tudjon fizetni egy heti hajózást, nagyjából négy évig kellene kiadás nélkül dolgoznia.

A lap felidézi, hogy Szijjártó az MSZP-SZDSZ kormányok alatt rendszeresen luxusbaloldalnak és limuzinszocialistáknak nevezte a hatalmon levőket. Azt pedig „dőzsölésnek” hívta, hogy a Medgyessy-kormány év végi vacsoráján 60 ezer forintot költöttek szivarokra közpénzből.