Gulyás szerint Szijjártó saját felelőssége, hogy kinek a jachtján ül

politika
2020 augusztus 19., 18:11

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely a külügyminiszter jachtozásáról azt mondta, szerinte Szijjártó Péter biztosan minden szabályt betartott. Mivel ez már nem az első alkalom, hogy kormányzati politikusok azzal keverednek botrányba, hogy az állami megbízásokból gazdagodó üzleti köröktől fogadnak el nagy értékű ajándékokat/szívességeket, megkérdeztük, hogy talán nem lenne-e szükség szigorúbb szabályozásra.

link Forrás

Gulyás Gergely szerint nem érdemes idekeverni azt, hogy Orbán Viktor Garancsi István pénzén repült a Vidi meccseire, mert egy magyar csapatot ment biztatni, és szerinte ez a világ minden részén így megy. A miniszter szerint azért is más volt az az eset, mert ott az utat a klub fizette, ami az összeférhetetlenségi szabályoknak is megfelel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Azt már másik kérdés, hogy a klub tulajdonosa mégiscsak Garancsi István, aki tízmilliárdos közbeszerzéseket szokott nyerni. Erre Gulyás Gergely azt felelte: „Az élet már csak olyan, hogy vannak a klubtulajdonosok között gazdag emberek, és viszonylag kevés szegény ember van. Így aztán mindig találunk valakit, aki korábban egy cégben tulajdonos volt, és egy hosszú cikkben lehet írni, hogy ez milyen közvetlen összefüggés, aztán a végén kiderül, hogy a két ember, akik között egy-egy cikk össszefüggést teremtett, az nem is ismeri egymást.” De a miniszterelnök és Garancsi biztosan ismerék egymást, maga az üzletember beszélt arról, hogy egy általa szervezett ausztriai kiránduláson került közelebbi kapcsolatba Orbán Viktorral és feleségével. (Orbán a Parlamentben az erről szóló vitában rátett még egy lapáttal, amikor azt mondta, hogy 30 éve így jár meccsekre, majd hozzátette: „Ami a lekötelezést illeti, szeretném látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni!”)

Gulyás Semjén ajándékvadászataira nem tért ki.

Hogy a meccsnézéses példa egyébként miért mentesíti Szijjártó Pétert a politikai felelősség felvállalása alól, az nem derült ki. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kérdés nem tartozik a kormány hatáskörébe, de érti, hogy „politikai vitákat szülhet bárkinek a külföldi útja, hogy ha az egyébként összefüggésbe hozható a magyar gazdaságban bármilyen érdekeltséggel rendelkező személyekkel, de ez mindenkinek a saját felelőssége, és mindenkinek saját magának kell az ezzel kapcsolatos kürlményekről beszámolni.”