Semjén tavaly két kanadai vadászaton is járt, de nem árulja el, ki fizette ki helyette

politika
2018 június 15., 02:27
comments 433

Egy kanadai olvasónk segítségével megszereztük British Columbia tartomány erdőkért felelős minisztériumától azokat a vadászati engedélyeket, amiket Semjén Zsolt nevére állítottak ki az északnyugat-kanadai Fort St. Johnban.  

Ezek szerint a miniszterelnök-helyettes tavaly kétszer is vadászott Kanadában bölényre, farkasra és szarvasokra, és ezeket az utakat valószínűleg ugyanúgy ajándékba kapta, mint a svédországi túrákat, mert a több milliós kiadások ellenére még növelte is a megtakarításait.  

  • Semjén először tavaly januárban bölényre és farkasra váltott egy nyolcnapos engedélyt. 
  • Szeptember elején pedig jávorszarvasra, vapitire és rénszarvasra fizetett be tíz napra.
Semjén Zsolt januárra kiállított vadászengedélyei
photo_camera Semjén Zsolt januárra kiállított vadászengedélyei

Az engedélyekből kiderül, hogy Semjén mindkétszer egy olyan magyar kísérővel vágott neki a vadonnak, akinek a cége 8000 amerikai dollárért (~2,2 millió forint)  kínál hasonló bölényvadászatokat British Columbiába, de ennyiből még nem lehet megúszni: külön fizetni kell a kilövési engedélyekért, a természetvédelmi területek használatáért és az utazásért is.

Tavaly augusztusban a háromfajta szarvas vadászati engedélyéért Semjénék 955 kanadai dollárt fizettek. De ezek még csak az előzetes engedélyek, ha a KDNP elnöke lelő egy állatot, azért külön fizetnie kell. A külföldi vadászoknak még külön 200 dolláros díjat (royaltyt) is kell fizetniük és ott van az állami adó is. 

És ha nem lóháton akarja megközelíteni a vadont, azért is külön kell fizetni 1100 dollárt, hogy repülővel bevigyék a vadászterületre. Ha pedig a trófeát is haza akarja vinni, még jobban megugranak a költségek. 

„Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt”

Semjén még márciusban egy békéscsabai tévének beszélt arról, hogy Svédországon kívül Kanadában is volt vadászni, de részleteket nem árult el, mert nála a legalapvetőbb etikai kérdés, hogy titokban tartja, kivel, hol vadászott. Semjén Zsolt a dolog súlyát úgy próbálta érzékeltetni, hogy „mint a nőügyeknél, ilyenről nem illek beszélni”.

Semjén Zsoltot is kerestük, hogy Kanadában ki állta a költségeit, mennyibe került és milyen állatokat sikerült lelőnie, de a miniszterelnök-helyettes a sajtósán keresztül csak annyit közölt: „Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt, és mint már sokszor elmondtuk, minden hobby a magánélet része, magánéletéről pedig elvi okokból nem nyilatkozik.

Pedig amikor márciusban a Magyar Nemzet elkezdte megszellőztetni a svédországi háziállat-vadászatának részleteit, kiderült, hogy Semjén nem a miniszteri fizetéséből állta a költségeket, hanem minden alkalommal egy olyan szállodaipari vállalkozó fizette ki neki, akinek a cégei hasítanak az állami pályázatokon a Fidesz hatalomra kerülése óta. Hasonlóan szervezhették tavaly Semjén kanadai vadászatait is.

Semjén Zsolt az egyik svédországi vadászaton pózol a döglött állattal.
photo_camera Semjén Zsolt az egyik svédországi vadászaton pózol a döglött állattal. Fotó: Hír Tv / MNO

Semjén legutóbbi vagyonnyilatkozatai nem úgy néztek ki, mintha azt milliós külföldi vadászatok terhelték volna. A 2017 januárjában leadott vagyonnyilatkozata szerint a miniszterelnök-helyettesnek a havi 1,1 milliós fizetése mellett 3 millió forint készpénze volt. De Semjén készpénzállománya a két kanadai vadászat után nemhogy csökkent  volna, hanem idén januárjában már elérte 4 millió forintot. Vagyis úgy tűnik, hogy a nemzet első számú vadásza ezt a két kanadai vadászatot is ajándékba kaphatta. 

A törvény szerint parlamenti képviselőknek a fizetésük  1/12-ed részét meghaladó ajándékokat és ingyenes szolgáltatásokat is fel kellene tüntetniük a vagyonnyilatkozatukban. De mivel Semjén úgy gondolja, hogy őt inkább a szarvasbőgést kiválóan utánzó vadászként fizetik be a milliós utakra, ezeket az ajándékokat sosem tünteti fel. 

Pedig álalában Semjén sem választja el szigorúan a parlamenti munkáját a vadászattól: rendszeresen nyújt be vadászattal kapcsolatos törvénymódosításokat és a vadászattal foglalkozó Safari Club International elnökét sem egy vadászházban, hanem a Parlamentben fogadta. 

De szerinte a milliós ajándékutak nem befolyásolják a törvényhozói munkáját, mert amikor ezekre rábólint, egyből magánemberré változik. 

A saját párttársa nem kezdeményez ellene eljárást 

A Transparency International Magyarország még a svédországi vadászat miatt kérte a parlament mentelmi bizottságát, hogy indítson vagyonnyilatkozati eljárást Semjén ellen, csakhogy ezt a KDNP-s Hargitai Jánosnak, a testület elnökénet kellett volna jóváhagynia, aki végül megkímélte a pártelnökét a vizsgálattól. Hargitai arra hivatkozott, hogy mivel Farkas József magánszemélyként ajándékozta meg Semjént a vadászutakkal, minden rendben. A 24.hu nemrég olyan dokumentunokat szerzett meg, amik arra utalnak, hogy nem személyesen Farkas, hanem a vállalkozása állhatta a költségeket, ami után Semjénnek adót kellett volna fizetnie. 

(A címlapkép illusztráció, Kiss Bence készítette.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.