A börtönben fog meghalni a Golden State Killer

bűnügy
2020 augusztus 22., 04:20

Egy sacramentói bíróságon tizenegy egymást követő életfogytiglani szabadságvesztésre plusz még nyolc év börtönre ítélték a 74 éves Joseph DeAngelót, aki feltételesen sem kerülhet szabadlábra.

Júniusban 13 gyilkosságban ismerte el a bűnösségét az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, Joseph DeAngelo, akit a gyilkossága helyszínei alapján Golden State Killerként ismernek. (Kaliforniában ölt, és az állam beceneve a Golden State, ami utal a területet benépesítő aranylázra.)

Joseph DeAngelo és védőügyvédje, Joseph Cress is arcvédő plexiálarcot viseltek a 13 gyilkosság mellett nemi erőszakok és betörések tucatjaival vádolt Golden State Killer sacramentói tárgyalásán 2020. június 29-én.
photo_camera Joseph DeAngelo és védőügyvédje, Joseph Cress is arcvédő plexiálarcot viseltek a 13 gyilkosság mellett nemi erőszakok és betörések tucatjaival vádolt Golden State Killer sacramentói tárgyalásán 2020. június 29-én. Fotó: Rich Pedroncelli/AP

DeAngelo az 1970-es és az 1980-as években volt aktív sorozatgyilkos (rendőrként), de a rendőrség nem talált rá, végül 2018-ban egy családfakutató weboldallal, a DNS-e alapján tudták azonosítani. Az egykori rendőr, vietnami veterán és autószerelő családfáját egészen a 19. századig vezették vissza. A szemetéből DNS-mintákat is szereztek, ezek alapján aztán sikerült őt a bűncselekményekhez kötni.

A gyilkosságok mellett több tucatnyi nemi erőszakot, betörést és egyéb bűncselekményt is beismert. Több beceneve is volt a sajtóban: Visaliai Vandál, Gyémántcsomós Gyilkos, Eredeti Kukkoló, Keleti Erőszakoló, stb., aztán a hatóságok rájöttek, hogy ezek ugyanazt az embert takarják. (Vice)