Leváltották a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, miután kérte Lukasenkát, hogy fékezze meg a hatósági erőszakot

külföld
2020 augusztus 25., 16:22

Az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette a hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek a helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki – közölte Vlagyimir Lagojda, a moszkvai patriarkátus szóvivője. A tájékoztatás szerint Veniamin időlegesen még ellátja a bariszavi egyházmegye irányítását.

Pavel 2013 decembere óta volt a fehérorosz ortodox egyház élén, most a kubáni egyházmegyét fogja vezetni. A Nasa Niva helyi hírportál szerint Veniamin személyében először kerül fehérorosz pap a fehérorosz ortodox egyház élére.

A Vesztyi orosz hírportál úgy tudja, hogy Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökhöz, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szembeni hatósági erőszakot. A pap egyben önmérsékletre és leleményességre intette az ország lakosságát.

Lukasenka szombaton élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását, és szankciókat helyezett kilátásba. A beszédében azt mondta, a papoknak nem szabadna az ellenzékiek nevében felszólalniuk, és az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintettek pedig szégyelljék magukat. Lukasenka szerint a politikának semmi keresnivalója a templomokban.

Aljakszandr Lukasenka 2002. május 9-i minszki katonai parádén.
photo_camera Aljakszandr Lukasenka a 2002. május 9-i minszki katonai parádén. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Különösen a katolikus egyház állt ki a választási csalás és a rendőrségi brutalitás ellen tiltakozók mellett, de minden felekezet erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 millió fehérorosz többsége ortodox vallású, csak kb. 15 százalékuk katolikus.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amin Lukasenka sorban hatodjára szerezte meg az elnöki mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson, de az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el az eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék cáfolja ezt. (MTI)