A magyar rendőrség úgy érezte, most van itt az ideje, hogy megvillantsák, milyen jól térdelnek nyakra

bűnügy
2020 augusztus 26., 17:24

A rendőrség múlt szerdán a fővárosban elfogta a fegyveres rablás miatt elítélt, de évek óta bujkáló N. Zsoltot - adta hírül szerdán reggel a police.hu. Az akciót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Osztályának fejvadászai és a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának munkatársai hajtották végre.

Az elfogott férfi társával 2009-ben Budapesten, a XXIII. kerületben fegyverrel ment be egy bankfiókba, ahol az alkalmazottakat megfenyegették és pénzt követeltek. Az így megszerzett pénzzel, valamint a biztonsági őrtől elvett fegyverrel elmenekültek. A két férfit 2010 februárjában Budapesten fogták el a BRFK nyomozói, és mindkettőjüket letöltendő szabadságvesztésre ítélte az illetékes bíróság. Fegyintézetbe azonban egyikőjük sem vonult be, mindketten évekig rejtőzködtek a hatóságok elől.

Az elfogásról a rendőrség ki is tett egy videót, ezt:

link Forrás

A videóból nem derül ki, hogy összesen mennyi ideig térdelt a rendőr az elfogott férfi nyakán, a nyakra térdelést azonban 2020-ban több ország rendőrsége is elkezdte kivezetni az engedélyezett fogások közül, az esetleges balesetek miatt. Christophe Castaner francia belügyminiszter június elején jelentette be, hogy a francia rendőrségnél betiltják a fojtófogásokat, és a jövőben a rendőriskolákban sem fogják tanítani a nyak olyan megragadását, ami esetleg fulladást okozhat. Ez és az ehhez hasonló intézkedések azután jöttek, hogy világszerte tízezrek tüntettek a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen, miután Floydot éppen azzal ölte meg egy rendőr, hogy a nyakán térdelt annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt.