Meglőttek három férfit a wisconsini tüntetésen

külföld
2020 augusztus 26., 06:58

Meglőttek három embert, közülük egy életét vesztette szerda hajnalban Wisconsinban a Jacob Blake lelövése miatt kialakult tüntetésen.

A vasárnap óta tartó tüntetések harmadik napján újabb zavargások törtek ki Kenosha városában, a tüntetők kedd este a helyi bíróság épülete előtt gyűltek össze, amit a rendőrök kordonnal védtek, a tüntetők viszont palackokkal és petárdákkal dobálták őket. A rendőrök erre könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak, és arra is figyelmeztették a tüntetőket, hogy törvényt sértenek azzal, hogy este 8 után az utcán vannak, ugyanis a kormányzó vasárnap kijárási tilalmat rendelt el. (Azóta pedig rendkívüli helyzetet hirdetett.)

A rendőrök felszólítására több tüntető el is hagyta a helyszínt, de egy nagyobb, fegyveres csoport egy közeli benzinkúton kezdett el gyülekezni, ahol még nem tudni miért, forrtak az indulatok, az emberek vitatkoztak és egymást lökdösték.

A rendőrök páncélozott autókkal vették körbe a benzinkutat, és próbálták rábírni a tüntetőket, hogy menjenek haza. Éjfél után azonban már lövések dördültek fel a benzinkúton, amiben három tüntető sebesült meg, egy közülük meghalt.

A hatóságok még vizsgálják a helyszínen készült felvételeket, de az egyiken az látszik, hogy a három férfi üvöltözött egymással, miközben fegyvert fogtak a kezükben, többen pedig megpróbálták szétválasztani őket.Egyelőre azt sem tudni, hogy a benzinkúti zavargásnak vannak-e más sérültjei.

A tüntetések azért robbantak ki, mert egy wisconsini rendőr hétszer hátba lőtt egy fekete férfit, Jacob Blacket, aki valószínűleg emiatt lebénult. (New York Times)

FRISSÍTÉS: Két ember vesztette életét a lövöldözésben, egy pedig súlyos állapotban került kórházba, de nincs életveszélyben. (MTI)