Tényleges életfogytiglant kapott a christchurchi merénylő

külföld
2020 augusztus 27., 04:14

Az új-zélandi bíróság élete végéig tartó börtönbüntetésre ítélte az ausztrál Brenton Tarrantot, aki 2019 márciusában 51 embert mészárolt le két különböző mecsetben Christchurchben - írja a BBC.

A szélsőjobboldali terrortámadás elkövetője elismerte, hogy szándékosan ölte meg az éppen muszlim hitüket gyakorló embereket, és további 40-et szándékozott még lemészárolni.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető Brenton Tarrant augusztus 27-én a Christchurch-i bíróságon.
photo_camera A fehér felsőbbrendűséget hirdető Brenton Tarrant augusztus 27-én a Christchurch-i bíróságon. Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON/AFP

A bíróság ítélete értelmében semmilyen körülmények között sem szabadulhat a börtönből, míg meg nem hal. Az ország történetében ő az első ember, akire ilyen súlyos büntetést szabtak ki. A bíró a 29 éves, a fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi cselekedeteit „embertelennek” nevezte, és megjegyezte, hogy nem mutatott könyörületet senki iránt. „Az ön bűnei olyan súlyosak, hogy még ha lakat alatt is marad élete végéig, az sem lesz elegendő büntetés” - mondta a bíró, Cameron Mander. Hozzátette, hogy a tényleges életfogytiglant kimondottan csak „a legrosszabb gyilkosok” kedvéért találták ki. Új-Zélandon nincs halálbüntetés.