Megvertek egy 22 éves ellenzéki bloggert Oroszországban

külföld
2020 augusztus 31., 16:46

Ismeretlenek vertek össze vasárnap este egy 22 éves, kormánykritikus orosz bloggert. Igor Zsukovot moszkvai otthona közelében érte a támadás, jelenleg kórházban kezelik. A felpuffadt és véres arcáról készült fotó bejárta az orosz közösségi médiát.

link Forrás

Zsukovot, aki egy orosz rádióadónál is dolgozik politikai kommentátorként augusztusban az orosz kormányellenes tüntetések során le is tartóztatták, decemberben meg három év felfüggesztett börtönre ítélték államellenes izgatásért.

Vasárnap, nem sokkal a támadás előtt Zsukov feltett egy videót a YouTube-csatornájára, amin arról beszélt, hogy elutasították a jelentkezését az egyik legnevesebb moszkvai felsőoktatási intézmény filmelméleti mesterszakára, pedig korábban arról tájékoztatták, hogy fel van véve. Zsukov ezt politikai szerepvállalásával hozta összefüggésbe.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a rendőrség vizsgálja Zsukov ügyét, és reméli, hogy megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőket. Peszkov szerint azonban hiba lenni Zsukov megverése és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető „állítólagos” megmérgezése között kapcsolatot keresni. (BBC)