Turisták milliói tűntek el Spanyolországból, miközben ismét csúcson a fertőzésszám

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Idén júliusban 75 százalékkal kevesebb turista látogatott Spanyolországba, mint egy éve ugyanebben a hónapban, ami több milliárd eurós veszteséget jelent a szektornak, írja a Reuters.

Amikor épp nincs koronavírus-járvány, Spanyolország általában a világ második turisztikai célpontja éves szinten 80 millió látogatóval. Ehhez képest most júliusban, a csúcsszezonban csak 2,5 millió turistát fogadtak. Idén az év első hét hónapjában 14 milliárd eurót költöttek a Spanyolországba nyaralni érkezők, míg tavaly ugyanennyi idő alatt már 52 milliárdot. 

Fotó: JOSE JORDAN/AFP

A kormány 10 százalékos gazdasági visszaesésre számít a harmadik negyedévben, ami még mindig sokkal jobb a második negyedévben elkönyvelt 18,5 százaléknál. 

Ráadásul Spanyolországban július óta újra növekszik a naponta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami az elmúlt héten átlagosan hétezer körül alakult (ez látható az ábrán), de voltak olyan napok, amikor a 15 ezret is átlépte, sőt amikor majdnem elérte a húszezret. 

Az utóbbi hetekben ezért ismét szigorításokat vezettek be. Összességében eddig 29 ezer emberről tudni, akik a fertőzés miatt haltak meg Spanyolországban. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó