A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia kiállt az SZFE mellett

KULTÚRA
2020 szeptember 02., 18:07

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége közölte, hogy szolidáris a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, aminek a hallgatói több napja az átszervezés ellen tiltakoznak.

photo_camera Tüntető az SZFE előtt tartott versfelolvasáson 2020. szeptember 2-án. Fotó: Halász Júlia

Azt írták: „Szolidárisak vagyunk a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Köszönetet mondunk vezetőinek, Szenátusának, oktatóinak és hallgatóinak, akik példát mutatnak a teljes magyar kulturális, művészeti és tudományos életnek, hogyan kell viselkedni az arrogáns hatalom önkényeskedéseivel szemben.

Elfogadhatatlan, hogy a kiemelkedő művészi, tudományos és pedagógiai színvonalon dolgozó, szellemileg független, nagy múltú és nemzetközi hírnévnek örvendő Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját szűk pártpolitikai és kicsinyes személyes okokból önkényesen megszüntették, az egyetem működését és szakmai munkáját ellehetetlenítették, hallgatóit és oktatóit méltatlan helyzetbe hozták.”

Az aláírók: Maurer Dóra elnök, Ferencz Győző ügyvezető elnök, Haász István osztályelnök (Képző- és Iparművészeti Osztály), Hegedűs D. Géza osztályelnök (Mozgókép- és Színházművészeti Osztály), Imre Flóra osztályelnök (Irodalmi Osztály), Tihanyi László osztályelnök (Zenei Alkotóművészeti Osztály), Winkler Barnabás osztályelnök (Építőművészeti Osztály) és Klimó Károly elnökségi tag.