Több ezren tüntettek a bolgár képviselői irodaház előtt, hogy mondjon le a kormány

külföld
2020 szeptember 02., 17:49

Szófiában megint több ezren tüntettek a bolgár képviselői irodaház előtt. Az új ülésszak kezdetén, a kormány lemondását követelték.

A „Nagy Népfelkelés” jelszóval felvonuló, bolgár nemzeti zászlókat lengető tüntetők akadályozták a ki- és bejárást a régi parlament épületébe, tojással, almával, paradicsommal és 500 eurós bankjegyek utánzataival dobálták az épületet.

photo_camera Fotó: Stringer/Anadolu Agency via AFP

Tisztségviselők szerint palackokat és macskaköveket is hajigáltak a rendvédelmi szervek tagjaira, miközben próbáltak áttörni a kordonon. Értesülések szerint a tiltakozók és a rendőrök is használtak paprikasprayt. 16 sérültet szállítottak szófiai kórházakba, 8 embert előállítottak.

photo_camera Fotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

A több hónapja az utcákon vonuló tüntetők azzal vádolják a korrupt bolgár vezetést, hogy oligarchák érdekében tevékenykedik. A baloldali Rumen Radev elnök korábban lemondásra szólította fel Bojko Boriszov miniszterelnök jobboldali kormányát. „Nincs más kiút ebből a bizalomvesztésből” – mondta az államfő.

Bulgáriában 56. napja folynak kormányellenes tüntetések, a résztvevők a kormány és Ivan Gesev főügyész távozását követelik. A képviselői irodaház előtt tiltakozók azt mondták, a kormány lemondásáig az épület előtt maradnak.

photo_camera Fotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

A következő parlamenti választás márciusban lesz Bulgáriában. Boriszov kedden azt mondta, a kormánya folytatja a munkáját. A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) egy friss közvélemény-kutatás szerint a tüntetések ellenére megőrizte népszerűségét. A párt most támogató aláírásokat gyűjt az általa javasolt új alkotmány tervezetének vitájához. (MTI)