„Akit Vidnyánszky Attila el akar pusztítani, azt el is fogja”

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ezúttal sem finomkodott Pintér Béla, az egyik legsikeresebb független társulat vezetője, aki az ATV-nek nyilatkozott az új kuratórium befolyása alá került Színház- és Filmművészeti Egyetemről: 

„Akit Vidnyánszky Attila el akar pusztítani, azt el is fogja. Mindenki, aki ellene bármiféle harcot folytat, az el fogja veszíteni, azonban nem mindegy, hogy hogyan veszítik el, ha úgy tetszik: veszítjük el ezt a harcot” 

– mondta a színész-rendező, és hozzátette: „Hiába várja el a hóhér, hogy majd a vérpadon megcsókoljuk a kezét” - szerinte erre szép példa a színművészetis diákok ellenállása.

A Pintér Béla és Társulata alapítója és vezetője beszédet mond a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-énFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Pintér a kultúrtörvény elleni tüntetésen mondott emlékezetes beszédében így szólt: „Hát, kedves, fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezentúl is hozzánk fogtok színházba járni? Idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug.”

Vidnyánszky Attila szerint viszont nemzeti, keresztény elveket valló művészeket kell odarakni tanítani az SZFE-re, mert most nincs ott egy sem, filmeket pedig „Zrínyi Ilonáról, 1956 csodájáról és a család szentségéről” kell forgatni. Ami pedig a diákokat illeti, ők Vidnyánszky szerint „a politikai pártok eszközei”.

Nagy Ervin, a Katona színésze szerint „ordas baklövés” politikai ügyet csinálni a színészképzésből, Vidnyánszkyról pedig, akivel dolgozott együtt korábban, azt mondja: „Nem tudom, mi történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg.” Nagy Ervin szerint eljöhet a nap, amikor a nagy pozícióhalmozó „egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott”.