„Akit Vidnyánszky Attila el akar pusztítani, azt el is fogja”

színház
2020 szeptember 03., 16:59

Ezúttal sem finomkodott Pintér Béla, az egyik legsikeresebb független társulat vezetője, aki az ATV-nek nyilatkozott az új kuratórium befolyása alá került Színház- és Filmművészeti Egyetemről:

„Akit Vidnyánszky Attila el akar pusztítani, azt el is fogja. Mindenki, aki ellene bármiféle harcot folytat, az el fogja veszíteni, azonban nem mindegy, hogy hogyan veszítik el, ha úgy tetszik: veszítjük el ezt a harcot”

– mondta a színész-rendező, és hozzátette: „Hiába várja el a hóhér, hogy majd a vérpadon megcsókoljuk a kezét” - szerinte erre szép példa a színművészetis diákok ellenállása.

A Pintér Béla és Társulata alapítója és vezetője beszédet mond a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én
photo_camera A Pintér Béla és Társulata alapítója és vezetője beszédet mond a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Pintér a kultúrtörvény elleni tüntetésen mondott emlékezetes beszédében így szólt: „Hát, kedves, fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezentúl is hozzánk fogtok színházba járni? Idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug.”

Vidnyánszky Attila szerint viszont nemzeti, keresztény elveket valló művészeket kell odarakni tanítani az SZFE-re, mert most nincs ott egy sem, filmeket pedig „Zrínyi Ilonáról, 1956 csodájáról és a család szentségéről” kell forgatni. Ami pedig a diákokat illeti, ők Vidnyánszky szerint „a politikai pártok eszközei”.

Nagy Ervin, a Katona színésze szerint „ordas baklövés” politikai ügyet csinálni a színészképzésből, Vidnyánszkyról pedig, akivel dolgozott együtt korábban, azt mondja: „Nem tudom, mi történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg.” Nagy Ervin szerint eljöhet a nap, amikor a nagy pozícióhalmozó „egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott”.