Áron alul eladó egy félkész, de szétlopott stadion

magyarország
2020 szeptember 03., 08:39
comments 76

Rosszabbnál rosszabb fordulatokban gazdag története újabb állomásához ért a szigetszentmiklósi stadion története: a felszámolóbiztos elárvezi a félbehagyott sportcentrumot - derül ki az mfor cikkéből.

Pedig Magyarországon átlagosnak mondhatóan indult a projekt. Egy másodosztályú csapat egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően úgy döntött, hogy belevág egy új stadion építésébe. Szigetszentmiklóson nem kicsit álmodtak: 3,5 milliárdos projektbe fogtak bele. Nem az állam építette volna fel direktben, hanem tao-ból szedték volna össze, ami ugyan szintén közpénz, de azért valahogy össze kell kalapozni a cégektől.

Elég hamar megcsúsztak. 2016 nyarán 361 millió forintos segélyt kaptak az EMMI-től, a rendkívüli kormányzati tartalékból, arra való hivatkozással, hogy a 2011-ben beadott sportcenrum-terv azóta elavult és amúgy is sokat esett közben az eső, így az építkezés költségvetése 361 milliós mínuszba került. Az állami támogatás felhasználásának szigorú minisztériumi ellenőrzését mutatta be a K-Monitor annak idején:

link Forrás

Annyira nem volt pénz, hogy az SZTK tulajdonosai megszüntették az építkezés megkezdésekor még stabil másodosztályú, utána viszont az NB III.-ba visszacsúszó felnőtt profi csapatot. Az indoklás szerint a stadionra kell a pénz, ami amúgy is Regionális Utánpótlás Centrum, vagyis a fiataloknak épül. A felnőtt csapat pedig amatőrként a megyei első osztályban folytatta. De abból is visszaléptek 2018 telén, a szezon felénél.

2018 júniusában felszámolási eljárás indult a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körével szemben. A felszámolás alatt álló klubot aztán egy rendelettel Orbán Viktor stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette tavaly nyáron. Nem úgy néz ki, hogy ez megmentette az építkezést.

A felszámolóbiztos hirdetménye szerint a regionális utánpótlás-nevelési centrumot a hozzá tartozó 150 férőhelyes parkolóval, a Sport utcai létesítményt térburkolatos, 30 férőhelyes parkolóval, valamint 2 műfüves és 2 füves pályát árverezik el 420 millió forintért.

Ami annak fényében nagyon alacsony ár, hogy az eredetileg 3,5 milliárdosra tervezett projektre eddig azért elköltöttek 1,5 milliárdot. Valahol 60 százalékos készültségnél tartott, amikor 2018-ban félbehagyták. Azóta viszont sokat romlott az állapota, az Mfor szerint mivel senki nem őrizte a területet, gyakorlatilag szétlopták.

Ebben az állapotában aligha kapkodnak majd az épületért. A megoldás pedig az lehet, hogy majd az állam megveszi, a csődben lévő klub pedig a 420 millióból kifizeti a tartozásait. Hogy mi lesz a csapat nélküli félig kész stadionnal, azt persze nem tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.