Doktori Tanács: Vidnyánszky kirekesztő beszédmódja alkalmatlanná teszi bármilyen oktatási intézmény vezetésére

Közleményt adott ki az SZFE Doktori Tanácsa, miután Vidnyánszky Attila azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy Karsai György egyetemi professzor képtelen megérteni, mi az a nemzet és kereszténység.  

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő” - mondta Vidnyánszky a műsorban szeptember elsején.

Az SZFE Doktori Tanácsa közleményében azt írják, hogy szerintük Vidnyánszky gondolkodása és beszédmódja a kirekesztő:

„Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumának kinevezett elnöke – a párbeszéd fontosságát ecsetelve – olyan szavakkal illette egyetemünk professzorát, a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek” - írják.

Karsai György egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. A poszt pedig, amit betölt, minden akadémiai struktúrában a legmagasabb szakmai-tudományos poszt.

„A kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja. Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben” - zárul a közlemény.

Miután Vidnyánszky Attila került az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány élére, az egyetem teljes vezetése felállt, a hallgatók pedig napok óta elbarikádozták az egyetem épületet Vidnyánszky lemondását követelve. Egyre több egyetem és szervezet is kiáll a tüntetők mellett, ehhez csatlakozott most a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is.

Közleményükben azt írják:

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete hitet tesz amellett, hogy a mindenkori hatalomtól való alkotói függetlenség és minden egyetem autonómiához való jogának tiszteletben tartása a döntéshozókra nézve kötelező erejű, mert ez a szabadság létfeltétele, alkotmányos jogunk. 

A hallgatók, mint felnőtt egyetemi polgárok tisztában vannak helyzetükkel, jogaikkal, és azzal is, hogy az átszervezés során a fent említett alapelvek sérültek. Követeléseik miatt nem érheti őket semmiféle hátrány, belőlük áldozatot vagy ellenséget gyártani megengedhetetlen.

Egyesületünk a megegyezés alapvető feltételének tartja az SZFE integritásának és az
alaptörvényben biztosított autonómiájának megőrzését, a filmrendezők szakmai képviseletét az egyetem vezetésében, és a hallgatók véleményének érdemi meghallgatását.