Doktori Tanács: Vidnyánszky kirekesztő beszédmódja alkalmatlanná teszi bármilyen oktatási intézmény vezetésére

oktatás
2020 szeptember 03., 04:24

Közleményt adott ki az SZFE Doktori Tanácsa, miután Vidnyánszky Attila azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy Karsai György egyetemi professzor képtelen megérteni, mi az a nemzet és kereszténység.

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő” - mondta Vidnyánszky a műsorban szeptember elsején.

Az SZFE Doktori Tanácsa közleményében azt írják, hogy szerintük Vidnyánszky gondolkodása és beszédmódja a kirekesztő:

„Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumának kinevezett elnöke – a párbeszéd fontosságát ecsetelve – olyan szavakkal illette egyetemünk professzorát, a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek” - írják.

Karsai György egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. A poszt pedig, amit betölt, minden akadémiai struktúrában a legmagasabb szakmai-tudományos poszt.

„A kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja. Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben” - zárul a közlemény.

Miután Vidnyánszky Attila került az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány élére, az egyetem teljes vezetése felállt, a hallgatók pedig napok óta elbarikádozták az egyetem épületet Vidnyánszky lemondását követelve. Egyre több egyetem és szervezet is kiáll a tüntetők mellett, ehhez csatlakozott most a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is.

Közleményükben azt írják:

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete hitet tesz amellett, hogy a mindenkori hatalomtól való alkotói függetlenség és minden egyetem autonómiához való jogának tiszteletben tartása a döntéshozókra nézve kötelező erejű, mert ez a szabadság létfeltétele, alkotmányos jogunk.

A hallgatók, mint felnőtt egyetemi polgárok tisztában vannak helyzetükkel, jogaikkal, és azzal is, hogy az átszervezés során a fent említett alapelvek sérültek. Követeléseik miatt nem érheti őket semmiféle hátrány, belőlük áldozatot vagy ellenséget gyártani megengedhetetlen.

Egyesületünk a megegyezés alapvető feltételének tartja az SZFE integritásának és az
alaptörvényben biztosított autonómiájának megőrzését, a filmrendezők szakmai képviseletét az egyetem vezetésében, és a hallgatók véleményének érdemi meghallgatását.