Az SZFE hallgatói nem akarnak Vidnyánszkyval találkozni, azt akarják, hogy mondjon le

oktatás
2020 szeptember 02., 13:08

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfőn este demonstrációt tartottak az egyetemük függetlenségének elvesztése miatt, majd éjfélkor, abban a pillanatban, amikor a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium átvette az irányítást az intézmény fölött, lezárták az épületet. Kedd délután pedig egy lendületes sajtótájékoztatón kezdték el követelni a kuratórium lemondását.

Szerda délutáni sajtótájékoztatójuk élőben:

Először elmondták, hogy őrséget állítanak és hogy járványügyileg biztonságosan élnek, maszkban járnak, hőmérőznek, a kontaktokat felírják. Nagyon köszönik minden támogatónak a segítséget, ételből olyan sokat kaptak, hogy tegnap este tovább is adományozták egy részét rászorulóknak.

Pár órája érkezett a hír, hogy az egyetem vezetői eleget tesznek Vidnyánszky meghívásának, és találkoznak vele. Erről a hallgatók azt mondták, hogy csak akkor hajlandók tárgyalni, ha teljesülnek a tegnap megfogalmazott követeléseket, ami nagyjából azt jelenti, hogy visszamennek a kiindulópontra. Ezzel a kuratóriummal nem akarunk tárgyalni - mondta a HÖK elnöke. Szerintük nagyon más fogalmaik vannak a párbeszédről, mint Vidnyánszkyéknak, akik aláírt papírokkal érkeztek a minisztériumi tárgyalásra.

Más hallgatói szervezetek szolidaritására számítanak-e? Vannak ilyen kezdeményezések, a Szegedi Egyetemen kiraktak egy zászlót például. Buzdítják az egyetemeket arra, hogy lépjenek velük párbeszédre és fejezzék ki szolidaritásukat.

Elhangzott még:

  • Pártpolitikába nem szeretnének belefolyni, egyéb civil szervezetek segítségét elfogadják.
  • Nem tudnak róla, hogy birtokvédelmi eljárás indult volna.
  • 70-100 közötti létszámban vannak jelen az épületben, folyamatosan rotálódnak, van őrség, egész napra fel van osztva.
  • „Az új vezetőség potenciális szakmai direktívájának a bojkottja a célunk, nem pedig az oktatás akadályozása.”
  • A fórumokon a tanárok alapjáraton nem vesznek részt, de vannak olyan alkalmak, amelyeken jelen vannak.
  • Ami a távozó oktatókat illeti, szerintük ez mindenkinek egyéni döntése, hogy felmond-e, és ezt tiszteletben tartják.

A diákok sajtótájékoztatója után az egyetem vezetői beszéltek, mivel ők éppen akkorra értek vissza a Nemzeti Színházból, ahol Vidnyányszky Attilával, a Nemzeti igazgatójával és az SZFE-t irányító alapítvány vezetőjével egyeztettek. Azt mondták, nagyon távol állnak az álláspontok, nem sikerült egyezségre jutni.

Az egyetem vezetői jelezték, lemondásuk ellenére viszik tovább az egyetem ügyeit szeptember végéig, szeretnék megfelelően elindítani az oktatást, de sajnos ez nem megy könnyen, ugyanis a tanári karból folyamatosan távoznak a színház- és filmművészeti szakemberek az utóbbi hetek történései miatt. A vezetők beszámolójából úgy tűnt, az oktatás elindulása Vidnyánszkyéknak is fontos.

Az is körvonalazódott az egyeztetésen, hogy Vidnyánszky és a kormány egészen mást ért változás alatt is, mint az SZFE most lemondott vezetői, és Vidnyánszkyék ideológiai változást is el akarnak érni az egyetemen.

A vezetők azt is elismerték, hogy a Vidnyánszky-féle kuratóriumnak törvényi felhatalmazása van az egyetem irányítására, ezért is mentek el az egyeztetésre. Ezzel tehát nem az egyetemfoglaló hallgatókat kerülték meg. Upor László rektorhelyettes szerint az egyeztetés jelentős részében az SZFE vezetésének lemondása volt a téma, de elmondta azt is, az egyeztetés mindegyik résztvevője elmondta, hogy milyen nagy kár, hogy nem tartalmi kérdésekről folyik a vita, viszont ennek okaként a két oldal természetesen nem ugyanazokat a dolgokat jelölte meg.

A sajtótájékoztatónak ezt a részét a Mérce közvetítette élőben:

link Forrás