Szalagozással álltak ki az SZFE mellett MOME-s és MKE-s hallgatók is

MŰVÉSZET
2020 szeptember 03., 16:46

Újabb szolidaritási akciók történtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése ellen tiltakozó, SZFE-s oktatók és hallgatók mellett.

Szalagozással állt ki a tiltakozók mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem néhány hallgatója is. (Az MKE-t már előző nap elkerítették ugyanígy.)

photo_camera Fotó: Szécsi Noémi
photo_camera Fotó: Szécsi Noémi

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar több mint száz jelenlegi és egykori hallgatója is biztosította a szolidaritásukról az SZFE-seket. Azt írták: „Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!”

Közben a Katona József Színház kirakatába jelképesen kordonszalagot helyeztek ki az ott dolgozók.

link Forrás

A hazai műkritikusokat tömörítő szakmai szervezet, az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozatának elnöksége is szolidaritását fejezte ki. Azt írták: „Az elnökség szolidáris az egyetem távozó és maradó tanáraival, dolgozóival. Egyben tiltakozik azok ellen a módszerek ellen, amelyekkel az egyetemi modellváltást a kormányzat levezényelni próbálja. Tiltakozik az ellen, hogy az SZFE diákjait, tanárait, választott vezetőit a média egy része és az új kuratóriumi testület tagjai becsmérlik, befeketítik.”

Az SZFE átalakítása ellen tiltakozók vasárnap délután 5000 fővel akarnak élőláncba állni, hogy eljuttassák az alapelveikről szóló dokumentumot a Parlamenthez. Péntek délutánra tüntetés szerveződik a Vas utcába, és már pécsi civilek, jogászok és a MOME oktatói is az SZFE mellé álltak.