Gulyás Gergely szerint azért tüntetnek az SZFE hallgatói, mert megszűnt az állami felügyelet

oktatás
2020 szeptember 06., 08:38

Gulyás Gergely, a Miniszterlenkökséget vezető miniszter igencsak sajátosan értelmezte az Színház és Filmművészeti Egyetem helyzetét, ahol azért tüntetnek a diákok és barikádozták el az egyetem épületét, mert az egyetem teljes autonómiáját felszámolják azzal, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba került, aminek az élére a nyíltan kormánypárti Vidnyánszky Attilát nevezték ki, az alapítványt irányító kuratóriumba, de még a felügyelőbizottságba sem került be senki, akit az egyetem eddigi vezetése javasolt. Vidnyánszky Attila fő kritikája az SZFE-vel szemben, hogy nem elég nemzeti és nem elég keresztény.

A Hírtv előzetest adott a vasárnapi esti Bayer Show-ból, ahol a vendég Gulyás Gergely miniszter úgy nyilatkozott, hogy

„akik most a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett tüntetnek, azért demonstrálnak, mert megszűnt az állami felügyelet.”

Azt is mondta, hogy mindenki maga dönti el, hogy részt kíván-e venni annak az egyetemnek az oktatásában, ahova felvételizett. Ezt az alkotmányos jogát a hallgatóknak pedig nem fogják elvenni, még akkor sem, ha nem értenek egyet azzal, ami ellen tüntetnek és nem tartják jogosnak a félelmüket.

Gulyás hozzátette, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy amíg nem rendeződik a helyzet, máshol fog zajlani az oktatás, mert biztosan vannak olyan diákok, akik tanulni szeretnének.

Az SZFE hallgatói ma délutánra szerveztek újabb tüntetést az egyetem szabadságának megmaradása érdekében.