Lukasenka: A tiltakozások hiányosságokat tártak fel a hatalmi szervekben, le kell vonni a tanulságokat

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta: az országban zajló tiltakozó megmozdulások hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, és le kell vonni belőlük a tanulságokat.

A Szputnyik rádió tudósítása szerint Ivan Noszkjevics, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetője átadta a jelentését Lukasenkának, aki arra kérte őt, hogy tájékoztassa a bűncselekmények felgöngyölítéséről, különös tekintettel olyan büntetőjogi ügyekre, amiknek nagy társadalmi visszhangjuk volt, és az ő „felügyelete” alatt vannak.

„Nincs mit titkolni, (…) azok a politikai összetűzések és zűrzavarok, amik a választások idején és a választások utáni időszakban nálunk zajlottak, több hiányosságot, meglehet, szabályozatlanságot tártak fel különféle államigazgatási rendszerekben, hatalmi szervekben” – mondta Lukasenka.

Az elnök firtatta, hogy ez mit jelent a Nyomozó Bizottság szemszögéből, és milyen tanulságokat kell ebből levonni. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által is idézett nyilatkozatból nem derül ki, hogy az államfő milyen feltárt hiányosságokra gondol.

Lukasenka beszédet mond Minszkben 2020. augusztus 16-án.Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra jutott Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amiket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokakat megkínoztak a fogva tartásukkor, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Szemtanúk szerint ismeretlen elrabolták Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját, és a testület másik két tagjával sem lehet kapcsolatot teremteni. Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkava, a tanács egyik elnökségi tagja.

Zsinórban a negyedik hétvégén voltak óriás tüntetések Fehéroroszországban. Minszkben a Függetlenség sugárúton 100 ezer tüntető gyűlt össze, hogy Lukasenka távozását követeljék, de voltak hasonló megmozdulások Bresztben, Vicebszkben és Hrodában is. (via MTI)