Fogva tarthatják a belarusz ellenzéki vezetőt, akit hétfőn maszkos férfiak tuszkoltak egy furgonba

külföld
2020 szeptember 08., 07:01

Hivatalosan továbbra sem tudni, mi történt Marija Kolesznyikova belarusz ellenzéki vezetővel, miután szemtanúk szerint hétfőn maszkos férfiak egy furgonba tuszkolták Minszk belvárosában.

Marija Kalesznyikava, a belarusz ellenzék egyik vezére.
photo_camera Marija Kalesznyikava, a belarusz ellenzék egyik vezére. Fotó: Evgeny Odinokov/Sputnik via AFP

A BBC most határőzeti források alapján arról ír, hogy Kolesznyikovát két másik ellenzéki vezetővel együtt egy BMW-ben az ukrán határhoz vitték, ahol előbb felgyorsítottak, majd Kolesznyikova egyszer csak „az autón kívül találta magát”. A forrás szerint egyszerűen kilökték, majd az autó továbbhaladt Ukrajna felé. Kolesznyikovát azóta fogva tartják. Ukrán részről megerősítették, hogy csak a két ellenzéki férfi érkezett meg hozzájuk. Őket őrizetbe vették, míg nem döntenek a sorsukról. A belarusz belügyminisztérium azt állítja, nincs tudomása arról, hogy bármelyik ellenzékit fogva tartanák.

Frissítés (11:30): A Reuters az ukrán hírügynökség alapján azt írja, Kolesznyikova összetépte az útlevelét, hogy ne tudják átvinni a határon. Az ukrán belügyminiszter-helyettes azt írta egy Facebook-posztban, hogy az ellenzéki vezető ezzel sikeresen megakadályozta, hogy erőszakkal kiutasítsák a saját szülőhazájából. A belarusz határőrség szóvivője megerősítette a Reutersnek, hogy Kolesznyikovát fogva tartják, de nem árulta el, pontosan hol.

Kolesznyikova a választások előtt a legesélyesebbnek tűnő bankár, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, majd miután őt félreállították, a helyébe lépő Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelöltet segítette. Az utóbbi időben viszont mintha egyre jobban felvállalná az ellenzéki vezérszerepet - írtuk róla.

Múlt héten személyesen is kiállt a Lukaesenka elnöki palotáját védelmező OMON-barrikád elé. Szívecskét mutatott, azt mondta nekik, hogy „vigyázzatok magatokra fiúk, meg fogunk titeket menteni”, és feltette a kérdést: „a főnökötök nem akar velem beszélni?”.

photo_camera Ceplako, Cihanouszkaja és Kolesznyikova a kampány idején, júliusban Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Az választáson három nő szállt szembe az 1994 óta hatalmon levő Aljakszandr Lukasenka elnökkel, közülük már csak Kolesznyikova van Belaruszban. Cihanouszkaja Litvániában tartózkodik, Veronika Ceplako pedig Lengyelországban.

„Itt kell lenned, hogy pontosan megértsd, mi történik” - mondta Kolesznyikova egy hónapja a BBC-nek. A hetek óta tartó, a választási csalások miatt kirobbant tömegtüntetésekről azt mondta, ezeket nem a hatalom megszerzése, hanem az emberi méltóságért folytatott harc motiválja. Szándékosan nem fogadott testőröket, mert szerinte úgyis haszontalanok lennének, amint megjelenik egy csapatnyi rohamrendőr. „Tudjuk, mire képes egy rendőrállam.”