Az egyik fogvatartott belarusz ellenzéki vezető azt állítja, hogy a megölésével fenyegették

külföld
2020 szeptember 10., 12:48

Az egyik belarusz ellenzéki vezető, Marija Kolesznyikova azt állítja, hogy azzal fenyegették, hogy megölik, amikor maszkos emberek egy furgonba tuszkolták Minszk belvárosában a hét elején.

Kolesznyikovát az Ukrán határra akarták vinni, hogy erőszakosan kitoloncolják az országból, más belarusz ellenzéki vezetőkkel együtt, de Kolesznyikova összetépte az ukrán útlevelét, hogy ne tudják átvinni a határon. Azóta Minszkben tartják fogva.

Kolesznyikova ügyvédje által benyújtott panaszból az derül ki, hogy az ellenzéki vezető fejére egy táskát húztak és a megölésével fenyegették, miközben megpróbálták átvinni Ukrajnába.

„Azt mondták, hogy ha nem távozom önként Belaruszból, akkor is kivisznek, élve vagy darabokban. Azzal is fenyegettek, hogy 25 évre börtönbe csuknak” - mondta Kolesznyikova.

Kolesznyikova valósnak érezte a fenyegetést és félt is.

Az ellenzéki vezető ügyvédje illegális őrizetbe vétel és gyilkossággal fenyegetés miatt büntetőfeljelentést tett a belorusz hatóságok, köztük a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) emberei ellen. A feljelentést az állami nyomozóbizottságnak nyújtották be, amiben Kolesznyikova néhány KGB-s konkrétan megnevez a tisztségükkel együtt.

Kolesznyikova a választások alatt Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelöltet segítette, aki hivatalosan második lett a feltehetően elcsalt belarusz elnökválasztáson Lukasenkával szemben. Cihanouszkaja viszont Litvániába kényszerült távozni, ezért az ellenzéki vezető szerepét egyre inkább Kolesznyikova vette át. A múlt héten személyesen is kiállt a Lukaesenka elnöki palotáját védelmező OMON-barrikád elé. Szívecskét mutatott, azt mondta nekik, hogy „vigyázzatok magatokra fiúk, meg fogunk titeket menteni”, és feltette a kérdést: „a főnökötök nem akar velem beszélni?”. (Guardian)