Koronavírus-számok Magyarországon 07.28.
Elhunytak + 4 Σ 30 025
Kórházban - 3 Σ 70
Fertőzöttek + 74 Σ 809 362
Tesztek + 8 338 Σ 6 316 629
Oltottak + 4 754 Σ 5 605 713
A legújabb trendek

Az elszabaduló magyar járványadatok már Európában is szemet szúrnak

2020 szeptember 10., csütörtök 17:15

Egyre több európai ország sorolja Magyarországot a kockázatos országok közé, a 15-24 évesek között berobbant a vírus, ami aligha jó hír a magyar oktatásnak. Orbán Viktor a traktorról leszállva üzent Karácsony Gergelynek. Ez a 444 első járványügyi hírlevele. Iratkozz fel itt:

* Kötelező mező

Megvan még a tavasz nagy célkitűzése, a járványgörbe laposítása?

Ez most így néz ki:

Egyelőre optikai megoldás van a feladatra, olyan szabadon terjed a vírus.

Magyarországon jelenleg 5571 igazolt fertőzött van, hetente duplázódik meg a számuk.

Március 4. óta, vagyis az elmúlt fél évben összesen 10 191 fertőzött került be a magyarországi statisztikába. Ennek több mint a fele, 55 százalék mostani aktív eset.

Mivel az operatív törzs csak az alapadatokat osztja meg a nyilvánossággal, és már sajtótájékoztatót sem tart, időnként a kormánynak is tanácsokat adó szakértők előadásából lehet megtudni pár részletet arról, hogy mi is történik az országban. Az például tegnap derült ki, hogy amikor a kormány a nyaralások végét megvárva elrendelte a határzárat, akkor már mindegy volt, mert augusztusban az új fertőzötteknek csak tizede volt valamilyen módon külföldről „behurcolt” vírushoz köthető. Amikor bejelentették a határzárat, aznap például egyetlen ilyen eset sem volt.

Csütörtökön azért tudtuk meg valamivel többet a vírushelyzetről, mert Merkely Béla, a SOTE rektora, a járványelemző munkacsoport vezetője tartott egy előadást. Ez alapján úgy tűnik, hogy bár a vírus nem mutálódott, a mostani hullám mégis nagyon más, mint az eddigiek. Márciusban a felsőlégúti panaszokkal orvoshoz fordulóknak

csak a 6 százaléka volt covidos, most már 20-25 százalék.

A pozitív tesztek aránya 5 százalék fölött van, ami a WHO szerint már az a mérték, ami fokozottabb védekezést igényel. Valóban a fiatalabbak körében terjed jobban most a vírus. Ha nem is a legfiatalabbaknál, de a 15-24 éves korosztályban nagyon megugrott a fertőzöttek száma. Ezen az iskolakezdés tovább ronthat.

Az jó jel, hogy a tavasztól eltérően a legidősebbeket egyelőre sikerült megóvni. Merkely is említette a floridai mintát, amikor szintén a fiatalok körében indult egy erős fertőzési hullám, de 4-5 héttel később átterjedt a veszélyeztetett idősebb korosztályokra. Erre most nagyon kel figyelni. Az országos tiszti főorvos ezért rendelt el látogatási tilalmat a szociális otthonokban és a kórházakban.

Egyelőre azt sikerült megakadályozni, hogy szociális intézményekben, kórházakban terjedjen a vírus.

Mindenesetre újra minden nap fertőtlenítik a nemzetközi, a budapesti elővárosi és a fővárost érintő személyszállító vonatokat, valamint a Volánbusz járatait és az autóbusz-állomásokat is. Szigorúbban lépnek fel azok ellen is, akik nem hajlandók maszkot viselni.

Tavaszhoz képest javult a halálozási arány. Merkely szerint nincs arra utaló jel, hogy mutálódott volna a vírus, és most enyhébb tüneteket okoz. Úgy látja, hogy inkább arról van szó, hogy az orvosok már jobban tudják kezelni a vírust, vannak gyógyszerek (szteroid, vérhigítókezelés vagy néhány anitvirális szer), amikkel javítani tudják a túlélési esélyeket. És mondott még valamit, ami a teljesen feleslegesen, viszont elképesztően drágán nagyra duzzasztott lélegeztetőgéppark szempontjából érdekes fejlemény: a korábbi „lélegeztetőgép nélkül nem megy az ellátás” szemlélettel szemben a non invazív lélegeztetés került előtérbe, amivel igyekeznek megakadályozni, hogy a beteg lélegeztetőgépre kerüljön. (Jelenleg 11 beteg van lélegeztetőn, a teljes készlet húszezer darabos.)

Már nem vagyunk kockázatmentesek

A járvány második hullámának berobbanása miatt Belgium, a három balti állam, illetve Ciprus után Norvégia is kivette Magyarországot az alacsony fertőzöttségű országok közül. Ez azt jelenti, hogy a tőlünk ezekbe az országokba érkezők vagy negatív teszteredménnyel léphetnek csak be (mint Ciprus esetében), vagy önkéntes karanténba kell vonulniuk két hétre (balti államok, Belgium) vagy 10 napra (Norvégia).

Egész Magyarországot nem, de Budapestet várhatóan a németek is rizikóövezetnek minősítik. A határzár miatt ez leginkább a Szuperkupa-döntőre érkező bajor szurkolókat, és a Németországba kiutazó magyarokat érinti majd.

A járvány budapesti terjedése miatt Karácsony Gergely főpolgármester a tavaszi formájánál jóval passzívabb Orbán Viktorhoz fordult, és három dolgot kért:

  • a kormány növelje a tesztkapacitást, tegye azt ingyenessé a rászorulóknak,
  • szűrjék ingyen a tanárokat,
  • a kormány tegyen valamit annak érdekében, hogy megóvja az időseket.

Orbán azt válaszolta, hogy semmi sem indokolja külön intézkedések bevezetését Budapesten, Karácsony pedig építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével. A főpolgármester jövő hétre összehívja közgyűlést, és akár 50 ezer forintos büntetést javasol azoknak, akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat.

Olyan sokan akarnak most tesztet, hogy az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint az utóbbi napokban háromszorosára nőtt a mentők által elvégzett koronavírus-mintavételek száma. Azokhoz mennek ki, akik tüneteket mutat vagy bizonyíthatóan szoros kontaktusba került egy fertőzöttel. A főigazgató szerint „arra törekednek”, hogy 24-48 órán belül kiérkezzenek mindenkihez. Vagyis erre garancia nincs, majd a teszteredményekre is várni kell, ez most aligha megy majd gyorsan.

Lehagytuk a mintalabort

Ausztriára többször is példaként hivatkozott járványügyben Orbán Viktor, ahol mindig kicsit előttünk járnak. A mintalabort most kenterbe vertük, már több az aktív fertőzött Magyarországon, mint Ausztriában. Szlovákiát és Csehországot szokták még példaként emlegetni. A cseheknél még nálunk is szabadabban terjed a járvány. Kijárási korlátozásokon, boltbezárásokon nem gondolkodnak, de a maszkviselést szigorították.

A tavaszi szigort sehol sehol sem akarják visszahozni, a gazdaság aligha viselné el. A magyar pénzügyminisztérium továbbra is 7-9 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az államtitkár a jelentős kiadási tételek között sorolta fel az egészségügyi eszközbeszerzésre fordított 553 milliárd forintot, aminek nagy része a 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzés volt. A minisztériumban nemcsak a számokban, de a valóságban is megjelent a koronavírus, egy munkatárs fertőződött meg, de nem alakították át a munkarendet.

Gazdasági intézkedések szempontjából érdekes lehet, hogy egyre több országban tervezik leszállítani a kötelező karantén idejét 14 napról 10-re, most a horvátok jelentették be a csökkentést. Erről a múlt héten kérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, de nem válaszoltak.

A sportban továbbra is jelen van a vírus, a folyamatos tesztelések miatt ez látványosabb is. Az NBII-es Csákváron például olyan sokan megfertőződtek, hogy a harmadik számú kapusuk játszik majd mezőnyjátékost jövő héten, a meccsük elhalasztását ugyanis nem engedélyezte az MLSZ.

A Tour de France-on pedig igazán magyaros megoldással írnák felül a saját szabályaikat. Ami először úgy szólt, hogy mindenki indulhat, aki negatív, de ha egy csapatból ketten (bringás, gyúró, akárki) pozitív tesztet produkál, akkor az egész csapatot hazaküldik. Aztán először úgy döntöttek, hogy csak a két pihenőnapon, hétfőnként tesztelnek. Hétfőn megvolt az első tesztkör. Egyetlen sportoló sem lett pozitív, de 4 csapatból 1-1 háttérember igen, náluk már erősen rezeg a léc. Kiderült, hogy a versenyigazgató is fertőzött. Megoldás: eltörlik a mostani pozitív teszteket, és jövő hétfőn mindenki nulláról indul.

Iratkozz fel itt a 444 járványügyi hírlevelére:

* Kötelező mező