Az európai régiók közül Dél-Alföldön történt egy év alatt a harmadik legtöbb öngyilkosság

társadalom
2020 szeptember 10., 11:00

Az Európai Unió országainak régiókra bontott öngyilkossági statisztikáit közölte csütörtökön az Eurostat. A 2017-es év adatait feldolgozó elemzésből kiderült:

Magyarország, ahol ebben az évben 17 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra, az egyik legmagasabb öngyilkossági rátával rendelkező ország az uniós tagállamok (plusz az Európai Gazdasági Térség tagországai) között. Csak Észtország, Lettország, Szlovénia és Litvánia előzi ebben.

Az országos rátához képest azonban jóval gyakoribbak az öngyilkosságok a dél-alföldi régióban, ahol 2017-ben 100 ezer lakosra vetítve 23 ember végzett magával.

Ezzel a harmadik legmagasabb öngyilkossági rátájú régió a teljes uniós térségben.

link Forrás

A legrosszabb a helyzet Közép- és Nyugat-Litvániában, ahol 28 öngyilkos jut 100 ezer lakosra, ezt követi belga Luxembourg, Belgium egyik régiója (nem összekeverendő az ország Luxembourggal). Utánunk pedig szorosan Kelet-Szlovénia következik évenként szintén 23 esettel 100 ezer lakosra vetítve. (A dél-alföldi régió magas öngyilkossági rátájának okait kutatja az Index idén nyáron készített videóriportja, mi pedig a 2018-as országos adatokat átnézve írtunk róla, hogy Magyarországon csak az idősek és a fiatalok körében nem csökken az öngyilkosok száma.)

A skála másik végén Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország és Szlovákia van 100 ezer főre jutó 4-7 esettel.

Az unióban összességében 48700 ember követett el sikerrel öngyilkosságot a 2016-os évben (igen, az Eurostat az összesített adatokat erre az évre közölte), ami a halálesetek egy százalékáért felelt ebben az évben. Minden tíz öngyilkosságból nyolcat férfiak követtek el. Az átlagos öngyilkossági ráta 2016-ban 11 eset volt 100 ezer emberre.

Ha ön úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.